LEDEN

I když stále ještě platila některá protikoronavirová opatření, kulturních akcí se v lednu uskutečnila celá řada. Příkladem bylo prostějovské kino Metro 70, které nezahálelo. A tak kromě běžného programu ještě přidalo „kino naslepo“ a domluvilo si také delegaci k předpremiéře filmu Mimořádná událost. I jinde ale byli aktivní. Konalo se třeba hodně výstav. V prostějovském zámku se uskutečnila výstava Karla Tomana, při níž došlo k představení jeho díla v podobě grafických listů. Zároveň v Prostějově proběhla výstava autorů Miroslava Macíka a Zbyňka Janáčka, v Konici bylo k vidění dílo fotografky Lenky Hatašové s názvem Od rozštěpu k úsměvu, v Dobromilicích proběhla výstava historického oblečení. Jak se později ukázalo, mělo jít o jednu z posledních výstav ve zdejším muzeu. Hodně toho bylo k vidění i v divadlech. V tom prostějovském se představil Pražský komorní balet, proběhla zde rovněž hra Ošklivé káčátko. O kus dál, v Divadle Point, představili místní divadelní nadšenci premiéru inscenace Britney Goes To Heaven. Leden ale patřil hodně již zmiňované Konici. Zdejšímu rodákovi Zeno Dostálovi totiž vyšla posmrtně kniha. A do místního zámku dorazil mladý, talentovaný klavírista Jan Čmejla.

ÚNOR

Během druhého měsíc e letopočtu se konečně uskutečnila velká část kulturních akcí, koronavirus pomalu ustupoval do pozadí. Přesto se tu a tam ještě něco zrušilo. Příkladem budiž divadelní pátek v Němčicích nad Hanou, diváci přišli o Pohádku mládí. Řada jiných počinů se však uskutečnila. Zejména herci na prknech, co znamenají svět, byli aktivní. Prostějovské divadlo přivítalo třeba Járu Cimrmana, a tedy Zdeňka Svěráka. Stejně jako hru Trhák, v níž excelovali Oldřich Navrátil a Václav Kopta. Velký ohlas vzbudilo rovněž dílo Horská dráha, kde byl nejvíce vidět Milan Kňažko. Do Prostějova pak v rámci tradičního festivalu Aplaus dorazil také Miroslav Donutil. A dostalo se i na menší obecenstvo, které zaujalo třeba Ošklivé káčátko nebo Lichožrouti. Aby toho nebylo málo, ukázalo se i Divadlo Point. To představilo premiéru hry Britney Goes To Heaven. Živo ale bylo i jinde. A tak Josef Franc vystavil své fotografie z Islandu v Konici. A obrazy Antonína Kameníka pak byly k vidění v zámku. Dvě zprávy přišly také z Muzea a galerie v Prostějově. Po 22 letech zde skončila expozice hodin. Zároveň došlo k uvedení výstavy Starší doba železná v srdci Hané. O pár set metrů dál v kině Metro 70 byl zase uveden dokument Jednotka intenzivního života o paliativní péči. Součástí promítání byla i beseda s lékařem Miroslavem Kalou.

BŘEZEN

Třetí kalendářní měsíc toho přinesl opět více než dost. A začněme opět divadlem. Point se připomněl se svou hrou Miluju svůj mobil. Zároveň se zde i netradičně promítalo, k vidění byl snímek Fotbalový Skřítek. Divadlo Hanácké obce zase předvedlo inscenaci části díla Jana Wericha Fimfárum. Akční bylo Prostějovsko po hudební stránce. Ve Společenském domě proběhl koncert kapely Jelen, v Konici předvedl hru na marimbu Ladislav Bilan. To v Nezamyslicích zase bavil pořad Na stojáka. Prostějovská knihovna nechala přidělat dvě biblioskříňky, uskutečnila se také přednáška Šmejdi a kyberšmejdi. O další přednášku, tentokrát s tématem Varšavského povstání, se postaral Jaromír Vykoukal. A ještě jedna další se uskutečnila na téma Boženy Němcové. Na nedalekém zámku se konala výstava Starožitníkův krám. Hodně toho ale bylo nového i v rámci vystavovatelské činnosti. Muzeum a galerie Prostějov zahájilo výstavu Lidové podmalby na skle. 20. března pak skončila výstava Rozhraní. Výtvarnice z Prostějova Zdeňka Trnečková vystavovala v Tovačově, a to celkem 83 obrazů. Autorské fotografie Kristýny Kvapilové, která tragicky zemřela v Alpách, se pak dočkaly uveřejnění v pražském Centru FotoŠkoda. Večerník rovněž informoval o výstavě ve Znojmě, na níž bylo představeno dílo známého fotografa Jana Saudka a kosteleckého Vladimíra Bruntona. Město Prostějov také v březnu zakoupilo obrazy od Karla Tomana či Bohumila Sekaniny za téměř 30 tisíc korun.

DUBEN

Apríl připravil v kulturním dění opravdu hodně zajímavých akcí. Do Prostějova dorazila například kapela Kryštof, o dva týdny později ji následoval taky Čechomor. V Konici zase zazpívala Olga Lounová. Poněkud jiný druh hudby pak byl ke slyšení třeba na jihu regionu. V Mořicích se již tradičně představil houslista Jaroslav Svěcený. Jen o kousek dál v Němčicích zahrál na svém jarním koncertu dechový orchestr místní ZUŠky. Duben byl po hudební nebo pěvecké stránce vůbec bohatý. V Husově sboru se třeba uskutečnil pašijový koncert Richarda Pachmana, ve Smržicích se zase odehrály hned dvě pěvecké přehlídky, a sice Hanácký skřivan a Zpívající rodina. A aby toho nebylo málo, tak ještě žáci ZUŠ zahráli v domově pro seniory v Nerudově ulici a dočkali se vděčného publika. Sotvakoho překvapí, že zrovna v tomto měsíce se odehrály i Prostějovské dny hudby. Zkrátka duben, měsíc hudby a zpěvu… Ale nejen toho. Také další druhy umění se obyvatelům Prostějovska představily. A tak v Kostelci na Hané vystoupil bavič Zdeněk Izer, v muzeu se u příležitosti Velikonoc putovalo po nářečích českého jazyka. Myslejovice hostily netradiční výstavu kočárků. Další výstavy se dočkal i fotograf Josef Franc, který představil krajinu Moravského Toskánska. A vystavovalo se ve velkém i v Duze, kde proběhly hned tři přehlídky: Černoduše, pocta Františku Kupkovi a také výstava díla studentů Ostravské univerzity. V dubnu rovněž představilo Divadlo Point svou druhou premiéru, tentokrát hru Love You Truly s tématem koronavirové zátěže partnerských vztahů. V muzeu pro změnu představili Pernštejnské ženy. Do kina Metro 70 přijela delegace k filmu Promlčeno.

KVĚTEN

Květen byl na kulturní dění poměrně bohatý. Hodně toho bylo k vidění třeba v divadlech. V Čechách pod Kosířem se pod širým nebem uskutečnila hra Sluha dvou pánů. Divadlo Point vyrukovalo zase se svou další premiérou Love You Truly. Sezónu Městského divadla v Prostějově pak završila hra Hana. Hrálo se ale i na jiných místech. Ve Ptení rovněž završili divadelní ročník hrou Zlatá perla. Předána byla i cena Ptenský Ferda. V Pivíně se zase ukázalo divadlo PiDi. Představení viděly stovky diváků. A mezi významné kulturní akce se vlastně dá zařadit i představení pro děti Štístko a Poupěnka. Velkou akcí pak je tradičně němčický Divadelní máj, který se po dvou letech skutečně odehrál v květnu. Kromě divadla ale hodně bylo vidět i prostějovské muzeum. Uskutečnilo hned dvě „noci“, a sice Muzejní noc a Pernštejnskou noc věnovanou významnému šlechtickému rodu, který hrál velkou úlohu v dějinách města. A u Pernštejnů ještě krátce zůstaneme. Muzeum totiž uspořádalo komentovanou prohlídku výstavy Pernštejnské ženy v Evropě. Nezapomeňme ale ani na hudbu. Uskutečnil se už 29. ročník Prostějovských dnů hudby. V Němčicích nad Hanou vystoupil dechový orchestr místní ZUŠ. A do Konice dorazila dvojice Ludmila Kopečná Nedomanská a její žákyně Veronika Vičarová. V prostějovské knihovně přednášel Miloš Gregor o fake news. A v nedalekém kině zase přivítali režiséra Roberta Sedláčka, který přijel uvést svůj film Promlčeno.

ČERVEN

S hezčím počasím se řada akcí přesunula ven. A opět si přišli na své milovníci všech druhů umění. Hned prvního června pak začala výstava Saudkových na zámku. Na programu byla vážná hudba i třeba rock. První skupinu zastoupil Prague Philharmonia Wind Quintet, kde se představil i herec Jan Čenský. Setkání nad hudbou zorganizoval rovněž konický Klub přátel hudby. A aby toho nebylo málo, ZUŠ Němčice nad Hanou uspořádala 25. ročník svátku hudby. Dechovku pak reprezentoval zdejší tradiční Žváčkův festival v Konici. Po roční pauze se pak uskutečnil také mořický Revival fest, který láká spíše vyznavače tvrdší muziky. A do rocku zabrousil také ženský sbor Proměny při svém vystoupení na poprockovém koncertu. Další nálož připravily Legendy v Konici, kde se představili třeba Děda Mráz a Marasd. Bohužel z hudebního světa přišla i jedna špatná zpráva, neuskutečnil se totiž Country fest ve Vojtěchově. Dlouhý hudební výčet uzavřeme připomínkou Čarovných tónů v Macoše, kouzelného koncertu s nezapomenutelnou atmosférou. Ani divadla ale nezůstala pozadu. Základní škola v Palackého ulici představila dílo svých žáků, ztvárnění pohádek „tak trochu jinak“. V Prostějově se uskutečnil divadelní festival MEDard. V Čechách pod Kosířem pak představili tanec Flamenco, spjatý zejména s jižním Španělskem. Další výstavu fotografií si připsal Bob Pacholík, 65. ročník už pak zaknihoval Wolkerův Prostějov. Letošek byl hodně divadelnický. Konala se rovněž výstava bonsají Bonsai klubu Haná. A šestý kalendářní měsíc je již tradičně také obdobím, kdy začíná sezóna letních kin – například 17. června otevřelo to v Mostkovicích.

 

 

 

Speciální příloha monitorujíc uplynulý letopočet ROČENKA 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večenríku, který je v prodeji od 16. ledna