Rozhodně pamatujeme roky s hojnější účastí známých osobností, které se v Prostějově zúčastnily významných kulturních, společenských či sportovních akcí. Kvůli pandemii covid-19 byly v roce 2020 v prostějovském regionu zrušeny desítky koncertů, výstav, divadelních představení a podobných událostí, na něž se v minulosti sjížděly hvězdy českého showbyznysu, významní politici nebo jinak známé tváře. V loňském roce jich bylo kvůli koronaviru skutečně jako šafránu, přesto Večerník tradičně v této speciální ročence shrnul počet návštěv všech významných osobností, které v roce 2020 dodaly Prostějovsku lesku. 

Michal DAVID

S jedním posunem se musel vyrovnat také nejpopulárnější tuzemský hitmaker. Zpěvák a skladatel, který se drží na hudební scéně už několik desetiletí, tentokrát udělal jakožto čerstvý šedesátník koncert v mostkovickém letním kině.

Miroslav DONUTIL

Výborný herec, bavič i moderátor. Taková je ve zkratce vizitka legendy české divadelní či filmové scény. Do Prostějova přijel krátce předtím, než se vše uzavřelo. Rouškami tlumený smích z publika v hledišti Městského divadla pak zněl zvláštně, ale krásně.

Zdeněk POHLREICH

Populární televizní šéfkuchař, jehož jméno vzrostlo s pořadem Ano, šéfe a majitel prestižních podniků v Praze se v září opět představil během své show v Hotelu Plumlov u plumlovské přehrady. Jeho přítomnost vyvolala velký zájem veřejnosti, vstupenky byly vyprodány v předprodeji.

 

Jan ŽELEZNÝ

Žijící atletická legenda, trojnásobný olympijský vítěz i trojnásobný mistr světa v hodu oštěpem znovu zavítal na prostějovskou Základní školu Jana Železného, která nese jeho jméno. Tentokrát povzbuzoval malé závodníky a rozdával autogramy při tradiční Čokoládové tretře v areálu „své“ ZŠ.

 

OLYMPIC

Skupina, která spolu vystupuje už šedesát let, přijela na Prostějovsko i v době koronaviru. A spekuluje se dokonce o derniéře. Ať už to bylo poslední vystoupení bylo, nebo ne, v každém případě bylo na pláži u plumlovské přehrady skvělé.

 

Andrej BABIŠ

Předseda vlády navštívil v loňském roce Prostějov hned dvakrát. Už v lednu, to se ovšem zastavil jen na hodinku na radnici pozdravit se s prostějovskými konšely. Na začátku září pak na prostějovském letišti poděkoval výsadkovým veteránům bývalého Československa za službu vlasti, statečnost a odhodlání.

Vladimír FRANZ

Svérázný umělec, ale také politik. Zejména však člověk, jenž vyčnívá z řady všude, kam přijde. Kdo by neznal snad nejpotetovanějšího Čecha, který se v Prostějově se představil jako hudebník a malíř u příležitosti své výstavy v Galerii Umění.

Halina PAWLOWSKÁ

Známá tvář českého showbyznysu a skvělá vypravěčka pobavila začátkem února beznadějně vyprodané hlediště prostějovského divadla.

Kamil STŘIHAVKA

Skvělý muzikant a zpěvák vystoupil 9. února v sále Společenského domu, kde RockOpera Praha divákům představila rockové podání Malého prince.

Ján SVORADA

Srpnový etapový závod Czech Tour přilákal do ČR včetně Prostějova, který hostil start druhé etapy, nejen současné špičkové cyklisty elitní kategorie World Tour. Coby televizní komentátor ČT Sport nechyběl ani bývalý vynikající silničář, vítěz tří etap na Tour de France, pěti na Giro d´Italia a tří na Vueltě.

 

Originální Pražský Synkopický Orchestr

Světoznámé hudební seskupení přivezlo do Prostějova v únoru skladby z 20. a 30. let minulého století. Pro návštěvníky divadla šlo o nevšední zážitek.

 

Divadlo Jára Cimrmana

Žižkovské divadlo předvedlo na prknech toho prostějovského hru Fantastická žena. Diváci tleskali hercům Patricii Solaříkové či Jarmilu Škvrnovi.

 

Martin PÍSAŘÍK

Společně se Zdeňkem Maryškou a dalšími herci z Divadla Na Fidlovačce účinkoval začátkem března před zaplněným hledištěm na prknech Městského divadla v Prostějově ve hře Cizinec.

Vítězslav VESELÝ

Nostalgie obří tradice Velké ceny města Prostějova i osobní přátelství s hlavním organizátorem Milanem Čečmanem opět přivedla na 79. ročník atletického mítinku dvě stars. Kromě překážkáře Petra Svobody zejména oštěpaře Víťu Veselého, světového i evropského šampiona a bronzového z LOH.

Děda Mládek Illegal Band

Během Hanáckých slavností potěšila tato hudební napodobenina Banjo Bandu Ivana Mládka prostějovské publikum na náměstí T. G. Masaryka.

Hana a Petr ULRYCHOVI

Zpívající legendární sourozenecká dvojice vystoupila v Prostějově během společného koncertu s Hradišťanem. Velkolepá podívaná!

Miloš ZEMAN

Sice bez roušky a obklopen více lidmi než povolovala vládní opatření proti koronaviru, přijel prezident republiky začátkem října do Prostějova navštívit nový vojenský útvar.

Veronika ŽILKOVÁ

Populární herečka vystupovala v představení španělského básníka Lope de Vegy Ženy a sluhové, které bylo po několik srpnových dní k vidění na nádvoří plumlovského zámku.

Tomáš HANÁK

Zámek v Čechách pod Kosířem v druhé polovině srpna uspořádal Španělský večer. Akcí plnou hudby, tance a poezie vkusně provedl právě známý herec a moderátor. 

Ivo ŠMOLDAS

Český básník, kulturní publicista, scenárista, moderátor a překladatel přijel na druhý ročník výstavy kresleného humoru v kempu Žralok v Plumlově, aby zde odhalil pomník Neznámého pijana.

České srdce

Tuzemská hudební skupina, založená v roce 1989 dorazila do kempu Žralok na výstavu kresleného humoru. Kreslíře z celé republiky do Plumlova pozval Jan Tatarka.

Karolína PLÍŠKOVÁ

Někdejší světová jednička a jedna z nejlepších tenistek současnosti je hvězdou klubu TK Agrofert Prostějov, na domácích kurtech se loni pohybovala pravidelně nejen při trénincích. Své umění opakovaně ukazovala také na přelomu června a července v rámci zápasů týmové soutěže Tipsport Elite Trophy 2020.

Pavel NOVÝ

Známý herec je zároveň i otužilcem. V lednu dorazil do Stínavy na Prostějovsku, kde se zúčastnil tradičního koupání v jezírkách na okraji obce.

Láďa HRUŠKA

Excentrický televizní moderátor navštívil Konici, kde řádil v Muzeu řemesel na zdejším zámku a natáčel Vychytávky Ládi Hrušky

Lukáš ROSENBERK

Díky odvážnému působení nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov v nejvyšší divizi I Ligového poháru družstev mužů ČR 2020 nastoupila v Prostějově během minulého roku celá řada vícenásobných mistrů světa. Například i odchovanec místního oddílu, momentálně opora Sokola Modřice.

Zdeněk IZER

Bavič a komik vyráží na Prostějovsko tradičně. Dobře ho zná, v minulosti se ukázal třeba v Určicích. Tentokrát navštívil Němčice nad Hanou. A obecenstvo se skvěle bavilo.

No Name

Jedna z nejznámějších slovenských skupin se do Prostějova vrací pravidelně. Loni taky nevynechala. Na náměstí přitáhla velké množství lidí a kapela v čele s Igorem Timkem rozdávala jen radost.

Hradišťan

Nadvakrát, ale přece. Hradišťan s Jiřím Pavlicou přijeli kvůli koronaviru až napodruhé. I tak z toho ale byla velká show, posluchači na ni dlouho nezapomenou.

Ladislav ŠPAČEK

Mistr etikety a také někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla. To ale není vše, v prostějovském divadle se ukázal také jako dobrý společník a vypravěč.

Pavel ŽALMAN

Tohoto zpěváka už bylo možné na Prostějovsku vidět. Zavítal i letos a opět z toho byl krásný zážitek. Tradičně vystoupil v muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem.

Hana MACIUCHOVÁ

Ještě když to šlo, zavítalo do regionu i několik zajímavých hereckých es. Mezi prvními v loňském roce byla také šternberská rodačka, jejíž popularita postupujícím časem neklesá, ba právě naopak.

Michal DLOUHÝ

Hned dvakrát se během jara ukázal v Prostějově tento miláček ženských srdcí a další herecká hvězda. Vystupoval před zaplněným hledištěm Městského divadla a zanechal velmi dobrý dojem.

Simona STAŠOVÁ

Právě s Michalem Dlouhým vystupovala v jedné z her tato slavná osobnost, a to dokonce jako manželé. Žijící legenda patří i nadále ke kvalitním, zkušeným herečkám. A prostějovské divadlo prozářila.

Olga LOUNOVÁ

První městský ples, tak to musíme mít něco extra, řekli si nejspíš v Kostelci na Hané. Povedlo se, organizátorům se totiž podařilo pozvat jednu z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti.

Miroslav ETZLER

Další z plejády zajímavých a zkušených herců, kteří se objevili na prknech Městského divadla v Prostějově. A bylo to velké, jak jinak.

Jan PŘEUČIL

Herec, bavič a mistr dikce. Zatímco předloni bavil třeba dětské publikum v kině Metro, a to poněkud starší v domově pro seniory, loni potěšil diváky v Kralicích na Hané.

Bratři Ebenové

Bratrské seskupení se představilo v prostějovském Společenském domě. A takový Marek znovu připomněl, že není jen skvělým moderátorem.

Jindřich ŠTREIT

Světoznámý fotograf se na Prostějovsku taktéž pohybuje relativně často. Tentokrát podpořil fotografickou sbírku Pavlíny Novotné, které je svým způsobem mentorem.

Jan GRAUBNER

Arcibiskup se zúčastnil uložení Stolpersteinů. Nebyl zdaleka jediným zástupcem církví při ukládání kamenů zmizelých.

Pavel ŠPORCL

Nejen v Česku známý houslista se už párkrát na Prostějovsku ukázal. Tentokrát si vybral pro své vystoupení Plumlov, kde potěšil četné posluchače.

Mikolas JOSEF

Zejména mladší diváky potěšil v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem Mikolas Josef. Ten svým oděvem odkázal například na kapelu Queen.

Monika ABSOLONOVÁ

Hana Zagorová nakonec do Prostějova nepřijela. Její místo zaplnila zejména muziálová hvězda. Zpěvačka vystoupila na náměstí a dokázala publikum pobláznit.

Helena VONDRÁČKOVÁ

Slavná zpěvačka zahájila v Prostějově „babí“ léto. Rozhodně to tedy byl start na úrovni, legenda české popové scény přitáhla na náměstí opravdu hodně posluchačů.

Katarína KNECHTOVÁ

Slovenská zpěvačka se stala jedním ze zlatých hřebů programu prostějovských hodů. Kdo si ji přišel poslechnout, rozhodně nebyl zklamaný.