LEDEN

Fotbalisté 1.SK Prostějov zahájili zimní přípravu pod vedením nového kouče Pavla Šustra. Zimní Tipsport ligu 2020 otevřelo eskáčko cennou remízou 2:2 s Baníkem Ostrava, v sestavě už chyběl odcházející Marek Střeštík.

Na druhý pokus přišla v Tipsport lize těsná porážka 2:3 s dalším prvoligistou z Karviné, naopak Sigmu Olomouc se v přáteláku povedlo skolit 2:0! Účastník I.A třídy mužů FC Kostelec na Hané provedl změnu na trenérském postu, Petra Mertu nahradil Lubomír Keluc. Druholigoví Prostějované zakončili Tipsport ligu podlehnutím Žiaru nad Hronom 1:3, v dalším přípravném duelu ale vyškolili Dubnicu nad Váhom 3:0.

ÚNOR

Pokračující tréninkovou dřinu si borci 1.SK zpestřili venkovním přemožením Uničova 1:0 a především málokdy vídanou třináctigólovou kanonádou do sítě divizních Skaštic, se slovenskou Skalicou plichtili 1:1. V pouhých šestačtyřiceti letech zesnul bývalý fotbalista a aktuálně trenér mládeže TJ Haná Prostějov Ivo Rek. Druhou dvoucifernou nakládačku uštědřilo eskáčko při ladění formy na druholigové jaro Frýdku-Místku, který smázlo 10:0.

BŘEZEN

V zápasové generálce na jarní část Fortuna:Národní ligy se Hanáci rozešli smírně 2:2 s Blanskem, oddílové vedení deklarovalo odvážné cíle s dost přebudovaným i omlazeným hráčským kádrem. Druholigové odvety Prostějované odstartovali remízou 1:1 proti Ústí nad Labem. Ještě před koronavirovým přerušením sezóny oznámilo vedení statutárního města Prostějov plány na rozsáhlou rekonstrukci stadionu SCM za místním vlakovým nádražím. Plejeři 1.SK PV čekají na další osud F:NL a zatím trénují individuálně v rámci daných možností, navíc svému klubu pomohli přistoupením na snížení platů.

DUBEN

Přerušení, zrušení či odložení všech utkání, soutěží, závodů i akcí, individuální nebo vůbec žádná příprava a čekání, co přijde dál v souvislosti s koronavirovou výlukou – tak to během dubna vypadalo ve všech sportovních odvětvích na území České republiky.

KVĚTEN

Fotbalisté prostějovského eskáčka se vrátili ke společnému trénování a vyhlíželi druholigový restart. Naopak veškeré neprofesionální soutěže 2019/20 od třetích lig až po nejnižší okresní třídy a včetně mládežnických byly předčasně ukončeny, jejich výsledky pak anulovány bez postupů i sestupů. Novým koučem SK Protivanov byl jmenován Pavel Musil. Zemřel fotbalový patriot Dobromilic Josef Rus. Grémium Ligové fotbalové asociace potvrdilo, že se první i druhá liga mužů budou dohrávat v nových termínech. Kolektiv lodivoda Šustra následně v přátelských utkáních senzačně rozmetal Sigmu Olomouc 4:0 a nestačil na Slovácko 1:4, v generálce na restart přehrál Uničov 3:0.

ČERVEN

V opětovně zahájené Fortuna:Národní lize Hanáci podlehli u lídra z Pardubic těsně 0:1, ale pak vyškolili Vítkovice 4:1. Díky plošně rozvolněným hygienickým opatřením se po celém regionu hrají desítky přátelských duelů ve všech věkových kategoriích. Slibně se natahující šňůru eskáčka bez porážky utnul domácí neúspěch 0:1 s Líšní.

ČERVENEC

Bylo rozhodnuto, že III. třídu mužů OFS Prostějov budou od nové sezóny hrát i Luká a Vilémov z Olomoucka. Fotbalisté 1.SK Prostějov se zvedli hodnotnou remízou 0:0 na Žižkově a ještě cennějším skolením Hradce Králové 2:1. Prvoligová Sigma Olomouc projevila zájem o oporu eskáčka Jana Koudelku, přestup nakonec vyšel. V Bedihošti uspořádali za jediný víkend dva mládežnické turnaje – žáků i přípravek. Muži eskáčka zakončili Fortuna:Národní ligu 2019/20 plichtou 0:0 s Brnem a porážkou 1:3 na Vyšehradě, celkově obsadili jedenácté místo a hned po posledním střetnutí kádr opustil půltucet hráčů. Fotbalový turnaj žen Hanácká kopačka v Kostelci na Hané se stal kořistí Predátorek.

SRPEN

Prvním africkým hráčem v historii prostějovského fotbalu se stal Solomon Omale, posila z Nigérie. Po krátké dovolené se opět markantně obměněný tým vrhl do přípravy na další druholigový ročník. V Protivanově vznikl ženský mančaft, přestoupila do něj z Držovic i známá exvolejbalistka Solange Soares. Po tři čtvrtě roce se ke svým soutěžím vrátili fotbalisté nižších soutěží, kterým odstartoval nový ročník 2020/21. Na úvod I.A třídy, skupiny B Plumlov v derby nečekaně porazil Čechovice 4:2. Do grupy B stejné soutěže vstoupil Sokol Konice drtivými výhrami 5:1 a 7:1. Nováček okresního přeboru FC Ptení se po druhém kole senzačně usadil v čele tabulky. Druholigová premiéra 1.SK Prostějov dopadla pouze domácí remízou 1:1 s nováčkem z Blanska. V I.B třídě byla na programu hned dvě derby: Klenovice na Hané – Vrchoslavice 4:3 po penaltách, Haná Prostějov – Jesenec 2:1.

ZÁŘÍ

Sudí Jana Adámková pocházející z Domamyslic byla čtvrtou rozhodčí při finále ženské Ligy mistryň ve Španělsku. Odchovankyně FC Kostelec na Hané Gabriela Matoušková přestoupila do zahraničního angažmá v italském Bari. V derby krajského přeboru Kralice na Hané podlehly 0:1 po penaltovém rozstřelu Lipové, jež tak potvrdila svůj mnohem lepší úvod sezóny. Další z mnoha regionálních střetů v I.A třídě dopadly mezi Protivanovem a Určicemi hubeně 0:1, mezi Čechovicemi a  Kostelcem na Hané překvapivě 1:2. Do finále Okresního poháru mužů postoupili fotbalisté Brodku u Prostějova a Kladek. Omlazenému eskáčku se ve Fortuna:Národní lize kromě hodnotné plichty 1:1 na Dukle Praha moc nedaří. Ženské derby v Moravskoslezské divizi Mostkovice versus Protivanov přineslo smír 1:1, vzápětí protivanovské holky v prestižním souboji přejely Držovice 4:0.

ŘÍJEN

Čechovičtí muži zabrali derby triumfem 4:1 na půdě Určic. Čekání na premiérovou druholigovou výhru ukončili Prostějovští nečekanou loupeží 2:1 u favorizované Jihlavy, zatímco z pohárového MOL Cupu je vyřadilo prvoligové Slovácko nemilosrdně 6:0. Tradičně vypjatá bitva mezi Klenovicemi a Pivínem patřila 3:0 domácím, v jiné skupině I.B třídy Smržice vyzrály 5:2 na Jesenec. Pivín si vzápětí spravil chuť na Vrchoslavicích (3:2), „Klenky“ uspěly i 4:2 v Otaslavicích. Finále Okresního poháru: Kladky – Brodek u Prostějova 2:3 po penaltách. Trápení Kralic na Hané v krajském přeboru odnesl vyhazovem kouč Petr Gottwald. Podzimní část veškerých neprofesionálních soutěží zůstala vzhledem ke koronavirovému přerušení nedokončena, zástupci regionu tak přezimují na těchto postech: KP – Lipová 4., Kralice 16., I.A třída A – Konice 2., I.A třída B – Čechovice 4., Kostelec 6., Určice 7., Protivanov 12., Plumlov 14., I.B třída A – Pivín 4., Klenovice 5., Otaslavice 7., Vrchoslavice 11., Mostkovice 13., I.B třída B – Haná Prostějov 2., Jesenec 8., Smržice 10. Okresní přebor vede duo Kralice B a Dobromilice, ve III. třídách kralují Olšany a Luká s Hvozdem.

LISTOPAD

Drtivá většina sportovních soutěží a akcí v ČR byla odložena či zrušena, příčinou je vládní zákaz po dobu epidemie covid-19. Součástí reprezentační výpravy českých fotbalistek na utkání kvalifikace mistrovství Evropy žen do španělské Sevilly byl i lékař volejbalistek VK Prostějov Pavel Navrátil coby týmový doktor. Hned v úvodním střetnutí F:NL po koronavirovém restartu eskáčko poprvé za celý ročník vyhrálo doma (3:0 nad Vyšehradem). Načalo tím čtyřzápasovou vítěznou sérii, díky níž se posunulo do horní poloviny tabulky. Vzápětí sice Hanáci podlehli Ústí nad Labem 0:1, ale hned poté senzačně skolili vedoucí Hradec Králové na jeho trávníku 1:0.

PROSINEC

Časově prodloužený podzim uzavřela parta kormidelníka Pavla Šustra dvěma remízami 2:2 s Třincem i v Líšni a přezimuje na vynikající páté pozici druholigového pořadí. Což je historicky zatím nejlepší dílčí počin 1.SK Prostějov v dospělé kategorii.