Kdo by neznal přísloví „zlaté české ručičky“, které u nás v posledních letech platí dvojnásob. O kvalifikované a manuálně zručné dělníky je totiž nouze stále, ať už je na tom ekonomická situace jakkoliv. Některým řemeslům hrozí zánik, mnozí s příslušným vzděláním navíc odcházejí za lepšími podmínkami do zahraničí. Proto se poptávka po kvalifikovaných dělnících v tuzemsku zvyšuje. Kvalitně odvedenou práci není v dnešní době problém adekvátně odměnit. A firmy, ty si takových pracovníků nesmírně váží.

Zákazník, který řemeslníka shání, se tak musí obrnit trpělivostí a čekat klidně i půl roku. A firmy mají vážný důvod k obavám o to, zda u nich vůbec za pár let bude mít kdo pracovat a budou tak moci dostát svým zakázkám. Často slýcháme zlidovělou větu: „To je ještě stará poctivá škola“. Řada především starších osob tak s úctou vzpomíná na někdejší mistry svého řemesla. I v dnešní době se ale takoví najdou a svou práci odvádějí opravdu výborně. Jenže zájem o jisté profese rok od roku klesal a často se tak do kvalifikované práce pouštějí i ti, kteří s podobným řemeslem dříve zkušenosti neměli.

Je český průmysl v ohrožení? Problém začíná už ve školách, respektive na středních odborných učilištích. Hlásí kritický nedostatek zájemců. Dlouhodobě se totiž zdůrazňovalo, že manuální práce je podřadná. Přitom se úplně zapomnělo, že bez „fachmanů“ by vlastně nebylo vůbec nic. Dobře nakreslit plán a vyřešit vše potřebné z kanceláře je nesmírně důležité, ale kvalitní realizace je neméně podstatná. Výsledek musí stát za to, což bývá kumšt.

A jelikož schopných dělníků neustále ubývá, je o ně pochopitelně zájem nejen v menších firmách, ale i velkých podnicích, kde nezřídka schází pracovní síla na řadu pozic. Firmám se jen těžko daří doplňovat jejich stavy. Boom toho, že se jedná o podřadnou práci, je snad za námi, zůstává však otázkou, zda bude do budoucna o tradiční řemesla a poctivou manuální práci zájem ze strany studentů. Pracovní trh volá po zednících, automechanicích, ale také po elektrikářích nebo instalatérech. Brzy to bude doslova zlatý důl.