Zjištění celiakie dokáže pořádně s člověkem zamávat. V tu chvíli si totiž musí takto diagnostikovaný člověk ledasco odpustit. A najednou taky odpadá volba návštěvy celé řady restauračních zařízení. Celiakie je poměrně výrazně omezující, nestačí totiž mít jen jídlo bezlepkové, ale i takové, které se jiných potravin s lepkem „nekontaminovalo“. Musí být tedy připravované odděleně. Jak se ale dá s celiakií popasovat v Prostějově?

I město, jako je Prostějov, nabízí nejednu možnost, kam si zajít pro bezlepkové potraviny. Sice zde není dosud žádná vyloženě bezlepková jídelna, nicméně například vegetariánská restaurace Koza zůstala celá nabízí pravidelně větší část svých pokrmů coby bezlepkových. Zbylé restaurace alespoň nabízí jídelní lístky, kde jsou označeny alergeny. Bohužel číslo 1, které značí lepek, najdou celiaci u drtivé většiny jídel.

Pokud jde o koupi potravin, možností je mnohem více. Čerstvě se větší nabídkou bezlepkových potravin chlubí pekárna M&M. Výběr bezlepkových potravin nabízí bezobalový obchod Bez obalu v srdci Hané. A klasicky také řada obchodů se zdravou výživou, kterých jen v Prostějově lidé najdou zhruba půltucet. A pak jsou ještě dvě místa, kde je příležitost nakupovat pro celiaky: jedno méně tradiční a jedno tradičnější. I v drogeriích se totiž dají nakoupit některé bezlepkové potraviny, zejména pochutiny. Dobrou nabídku ale mají i mnohé hypermarkety. Část z nich má některé regály vyhrazené čistě pro bezlepkové potraviny, v dalších jsou umístěné v sekci zdravé stravy.

 

Speciální příloha VEČERNÍK V KUCHYNI&BYDLENÍ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. dubna