Sháníte práci? Zkuste Úřad práce. Toto je rovnice, která dříve platila téměř beze zbytku. A i nyní se pobočky nabízí jako jedna z prvních variant, když hledáme zaměstnání. Přesto už není na prvním místě. Alespoň ne pro určitou skupinu lidí. Zejména ti s vysokoškolským vzděláním zkrátka často nepochodí. Nabídky z „pracáku“ se totiž většinou nedočkají.

Ať už studujeme vývěsní tabuli přímo na úřadu, nebo jeho internetové stránky, většinou narazíme na ten samý problém. A tím je vzdělání. Pro vysokoškoláky totiž minimálně pro Prostějov příliš šancí na uplatnění úřad nenabízí. Nejvíc nabídek naopak má pro dělnické profese, řemesla, stravování.

Jestliže si projdeme nabídky Úřadu práce, obvykle se zaměřují na následující obory a profese. Doprava, tedy řidiči nákladních automobilů a autobusů, dále stravování a pohostinství. Zde nejčastěji mohou najít, co hledají, číšníci či servírky. Méně často už kuchaři. Spousta nabídek cílí na elektrikáře nebo svářeče.

Vůbec nejvíce ale Úřad práce pomůže dělníkům. Ať se jedná o seřizovače, montéry, nebo další dělnické profese, nejčastěji v automotive, stavebnictví nebo strojírenství, nabídek najdou spoustu. Prostějov ostatně je bohatý na velké firmy. A tak těchto nabídek je téměř neomezené množství. Totéž ovšem platí i o logistice, velká poptávka je nejen po řidičích, ale i po skladnících.

Bohužel platí, že kdo má titul, a rovnou „magistra“ nebo „inženýra“, Úřad práce je až jednou z posledních štací, kde mu pomohu.