Základem zdravého životního stylu je sport. A když už člověk cvičí, chce i zdravě jíst. Jenže ani zdravé jídlo není zdravé, pokud ho nejíte ve správném množství a se správnými výživovými hodnotami. Pokud sportujete, měli byste se připravit na to, že spotřebujete mnohem více energie než bez něj.

Sport hraje obrovskou roli v našich životech. Díky sportu zrychlíte svůj metabolismus. Lidé, kteří se více hýbou, logicky i více spalují, vyplavují endorfiny neboli hormony štěstí, díky kterým se zlepší jejich nálada. Díky tomu snížíte riziko vzniku některých chorob jako například cukrovka a podobně.

Jak na správnou výživu?

Se sportem úzce souvisí také správná výživa. Není to ale pouze zdravá výživa, ale také správné stravovací návyky, a to nejen před sportovním výkonem, během něj, ale také po něm. Každý z nás by měl ve svém stravovacím režimu dodržovat a řídit se určitými pravidly zdravé výživy. Co tím ale chceme říci? Jistě každý z nás ví, že není správné konzumovat těžká jídla, jako je knedlo-zelo-vepřo a podobně, před sportovním výkonem, ale ani po něm. Zaměníme-li však tato jídla za zdravé varianty, pak naše těla budou mnohem výkonnější, neboť nebudou vynakládat příliš energie na trávení těžkého jídla.

Jezte 5x denně

Jak by tedy měl vypadat jídelníček pro sportovce? Je to jednoduché, tělo sportovce potřebuje pravidelnou stravu nejméně 5x denně. Zapomeňte na sladká a tučná jídla, výživa sportovce by měla být bohatá na bílkoviny a komplexní sacharidy, naopak s nízkým obsahem tuků. Množství jídla pak obecně záleží na denním energetickém výdeji jednotlivce.

Kde tedy čerpat zmíněné bílkoviny a sacharidy? Jedním z nejlepších zdrojů bílkovin je maso, a to nejlépe rybí, drůbeží nebo králičí, vejce, mléčné výrobky a luštěniny. Sacharidy jsou ukryty v rýži, celozrnných potravinách, ovoci, zelenině a podobně. Jak už jsme zmínili, výživa by neměla obsahovat příliš tuků, ale ani bez nich to nejde. Nezdravé tuky nahraďte zdravými v podobě kvalitních olejů a oříšků, konkrétně piniových, pistácií, vlašských a dalších.

Proč jsou nejdůležitější bílkoviny?

Bílkoviny jsou důležité především pro podporu růstu svalové hmoty, zdravé kosti a šlachy, regeneraci a také spalování tuků. V životě sportovce hrají bílkoviny důležitou roli z hlediska tvorby a regenerace svalové hmoty. Sportovci mnohonásobně rychleji bílkoviny odbourávají, čemuž nelze nijak zabránit. Doporučený příjem bílkovin u sportovců je 15 – 20 procent z přijatých kalorií denně. Můžeme si přitom určit dvě skupiny sportů, a to sporty silové (kulturisté) a vytrvalostní (běžci). Obecně platí, že siloví sportovci by měli přijímat více bílkovin než ti vytrvalostní. Bílkoviny jsou zřejmě nejdůležitější po sportovní aktivitě, neboť urychlují regeneraci a zlepšují adaptaci svalů na zátěž. Pokud byste konzumovali větší množství bílkovin před nebo během sportovní aktivity, pak se vaše tělo bude soustředit na jejich spalování a vy budete méně výkonní a bez energie. Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří sója, tvaroh, čočka, mléko, sýry, vejce, tofu či kuřecí maso.

Dbejte na pitný režim

Na pitný režim myslete nejen během tréninku, ale také během celého dne. Mnoho z nás jeho důležitost podceňuje, ale víte, že naše tělo je ze tří čtvrtin tvořeno vodou, kterou je nezbytně nutné neustále doplňovat? Při fyzickém výkonu je pak její spotřeba mnohem vyšší. Obecně je doporučována konzumace 2–3 litrů tekutin během dne, u sportujícího člověka je pak příjem tekutin o něco vyšší, a to 3–4 litry tekutin. Nedostatek vody se pak neblaze projevuje na našem těle v podobě nehezké pleti, tvorby ledvinových kamenů, únavy a podobně.

 

Speciální příloha VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ  je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. dubna