Katalogové podvody mohou malým firmám způsobit pořádné potíže. Nevyžádané obchodní nabídky často obsahují skrytou povinnost platit pod hrozbou drastických pokut pravidelné poplatky za službu, o niž podnikatelé nestojí. Na jejich aktivitu již upozorňuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Na Ministerstvo průmyslu a obchodu se v poslední době obrací stále větší množství podnikatelů s podněty, jejichž podstatou vždy je, že obdrželi od různých společností konkrétní nabídky spočívající ve zpoplatněném zápisu podnikatele do určitého registru nebo evidence. Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje v této souvislosti podnikatele, že oficiálním registrem podnikatelů-živnostníků v České republice je živnostenský rejstřík, který je informačním systémem veřejné správy vedeným v elektronické podobě, jehož správcem je výhradně Ministerstvo průmyslu a obchodu. Do tohoto rejstříku je zapsán každý podnikatelský subjekt podnikající v režimu živnostenského zákona, a to zcela automaticky, zdarma a bezprostředně po vydání živnostenského oprávnění. Informace jsou veřejně přístupné na webové stránce www.rzp.cz. Samo provedení zápisu podnikatele do živnostenského rejstříku tedy není zpoplatněno!

Uvedený typ nabídek podnikatelům může vést k mylnému názoru, že se jedná o zákonem stanovený poplatek v souvislosti s evidencí podnikatele v živnostenském rejstříku, což není pravda. Žádná takováto zákonem stanovená povinnost neexistuje. V daném případě se jedná výlučně o soukromou podnikatelskou aktivitu těchto společností (tzv. katalogových firem), zápis do těchto rejstříků je zcela dobrovolný, a je tedy na osloveném podnikateli, zda nabízenou službu využije, či nikoli. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto doporučuje zejména začínajícím živnostenským podnikatelům, aby důkladně věnovali pozornost těmto nabídkám a předešli tak do budoucna případným komplikacím s placením poplatků za to, že jsou uvedeni v databázích spravovaných soukromými společnostmi.