I známý český písničkář Karel Kryl se věnoval ve své tvorbě takovému tématu, jako jsou bakterie. Minulo třicet let od zpěvákovy smrti a je skoro až s podivem, že se toto téma nestalo mnohem častějším námětem pro písničky. V médiích to ale neplatí. Co chvíli upozorňují na to, kde v bytě se nám bakterie hromadí. Není to nutně toaleta…

Jak již upozornilo hned několik článků i studií, nejvíce bakteriemi zanesenou částí bytů bývají kuchyně. Článek Blesku z roku 2013 pak kromě objektů, jako je třeba nákupní vozík, zmiňuje třeba ovladač na televizi. Z místností ale obvykle neslavně vede kuchyň.

Další příspěvky se věnují tomu, která místa v kuchyni nebývají po hygienické stránce nejlepší. Obvykle se jedná samozřejmě o těžko přístupná místa za linkou nebo okolo a za sporákem. Problematická je ale i kuchyňská deska, prkénko. A vcelku pochopitelně také utěrka nebo houbička na nádobí. Obojí ostatně používáme opakovaně, někdy bez pořádného opláchnutí/vyprání. Článek na webu mujlife ale zmiňuje také třeba odkapávač nebo kohoutek.

Na bydleni.instory.cz se zase lidé dozvědí více o tom, co dělat, aby bakterií v domácnostech spíše ubývalo, než přibývalo. Rady jsou veskrze jednoduché. Například se vždy přezouvat. Důležité je pravidelně měnit houbičky a utěrky na nádobí nebo důkladně po každém použití vyčistit kuchyňskou desku a zvlášť prkénka, ať už jsou umělohmotná, nebo dřevěná. Článek taky poukazuje na problematiku vysávání. A doporučuje vysávat tak, aby nedošlo k rozvíření prachu a tím výskytu částic i roztočů ve vzduchu.