Své podnikání se jen za úvodní dva měsíce letošního roku rozhodlo zrušit více osob než za celý předešlý rok. Za leden a únor se pro ukončení živnostenského listu rozhodlo přes 95 tisíc občanů, zatímco za rok 2022 to bylo 80 tisíc. Hlavním důvodem silného nárůstu bylo povinné zavedení datových schránek a s nimi spojené povinnosti. Druhým faktorem je vysoká inflace a s ní spojené rostoucí ceny, které podnikatelům nevytvářejí zrovna optimální prostředí. Oproti loňskému období ale podnikatelů také o něco více přibylo.

 

Necelých sto tisíc zrušených živností však nemusí být jen o těch, kteří se aktivně podnikání věnují. Řada z těchto osob měla své podnikání jen pozastavené, a aby nemusela řešit datovou schránku, rozhodla se svou živnost zrušit. Reálně se tak nedá očekávat, že by nyní řada těchto osob hledala uplatnění na trhu práce, protože většina z nich je už delší čas někde zaměstnaná.

Trend vyššího rušení živnostenských oprávnění je znát už od druhé poloviny loňského roku, kdy se o datových schránkách začalo nahlas mluvit. Dá se očekávat, že i v dalších měsících přijde ještě řada dalších podnikatelů se zrušením svých stávajících oprávnění.

Aktivních podnikatelů ale oproti loňskému roku přibylo a za první dva měsíce roku hlásí úřady třináctiprocentní nárůst. Jen během ledna a února si živnostenský list vyřídilo přes patnáct tisíc občanů. Reálné dopady na nezaměstnanost by tak neměly být nijak drastické, což potvrdila i data z Úřadu práce ČR, kdy nezaměstnanost v únoru zůstala na stejné hodnotě jako v lednu.