Cílem soutěže Podnikavá hlava je podpořit začínající i zkušené podnikatele a ocenit nejlepší podnikatelský záměr. Na vítěze opět čekaly zajímavé výhry, nicméně i sama účast v soutěži může naučit mnoho nového. V uplynulém roce zvítězila Alžběta Flaschková se svým on-line vzdělávacím portálem pro zdravotníky zaměřeným na komunikaci s pacienty. Ovšem i další účastníci přišli se skvělými nápady.

Tento projekt by mohl zvýšit úroveň českého zdravotnictví a ve výsledku ovlivnit kvalitu života nás všech. Výherkyně soutěže Podnikavá hlava 2022 Alžběta Flaschková přišla s nápadem na vytvoření on-line vzdělávacího portálu pro zdravotníky zaměřeného na komunikaci s pacienty a interní komunikaci v týmu. Svůj projekt pojmenovala Tolg. „Velké množství podkladů jsme vypracovali už před samým založením firmy, ze kterého vzešlo shrnutí podnikatelského záměru. Řekla bych, že šlo o desítky hodin pročítání odborných publikací, tvorbu rešerší, rozhovorů se zdravotníky Také jsme vycházeli z vlastní zkušenosti nebo zkušenosti přátel se zdravotním systémem v ČR. Hlavní však byly zkušeností spoluzakladatelky Jitky, která v oboru vzdělávání zdravotníků působila přes 10 let,“ prozradila Alžběta Flaschková.

Přistávací plocha pro drony

Na druhém místě skončil Ondřej Vaněk se svým zařízením DRON-PORT, které by mělo sloužit k bezpečnému startu a přistání dronu bez ohledu na členitost a povahu terénu. Díky výškově nastavitelným nohám se jednoduše plocha DRON-PORTu vyrovná do roviny, přizpůsobí se terénu a tím zabezpečí bezpečný start a přistání dronu. Velkou přidanou hodnotou je ochrana optického zařízení, které dron nese, a to například před zvířeným prachem, sněhem, rosou, nárazem kamene a podobně. „DRON-PORT je vyroben 3D tiskem z recyklovaného PETG materiálu, DRON-PORT lze snadno rozložit během pár vteřin,“ zmínil se Ondřej Vaněk.  

Zavařený vlčí bob na 4 způsoby

 

Na třetím místě skončil Jan Muž se zavařenou luštěninou. Konkrétně jde o lupinu bílou známou také jako vlčí bob. Ten je skvělý pro hubnutí. Projekt nabízí čtyři příchutě. „Vyrábíme originální produkt, který u nás v této formě nemá obdoby. Jsme taktéž jediná česká firma, která lupinu v této podobě produkuje. Přijít v dnešní době na náš trh se zcela novým produktem v potravinářství je velmi obtížné a nám se to s lupinou v zavařené formě podařilo. Představit na trh úplně ‚nový‘ produkt s sebou ale taktéž nese spoustu úskalí a učit lidi konzumovat nové potraviny je velmi obtížné. A to se teď právě snažíme a myslíme si, že to určitě stojí za to,“ popsal Jan Muž.