Kořen zázvoru patří k nejchutnějším a nejoblíbenějším druhům koření. Čerstvý má lehce nasládlou a kořeněnou chuť a jeho unikátní aroma dodává každému pokrmu orientální charakter. Kořen zázvoru v sobě navíc skrývá mnoho éterických olejů a polyfenolů, které mají mimořádné léčivé vlastnosti.

Studie provedená u 261 pacientů s osteoartritidou kolenního kloubu ukázala, že užívání zázvorového extraktu snižuje bolest tak účinně, že bylo možno zmenšit množství užívání jiných léků. Při této studii bylo prokázáno, že extrakty ze skořice, zázvoru, sezamu a pryskyřice stromů pistácií, které byly aplikovány lokálně, přináší rovněž úlevu.

Toto ocení sportovci

Zázvor rovněž zmírňuje bolest svalů. I když zázvor nepůsobí tak rychle, jak je zvykem u tablet, navíc se vyžaduje pravidelné užívání tohoto koření, efektu uvolnění od bolesti svalů je dosaženo postupně, hlavně pak přírodní cestou. Předpokládá se, že to má souvislost s jeho protizánětlivými vlastnostmi.

Pomáhá i při menstruaci

 

Zázvor také snižuje nepohodlí spojené s menstruací. Ta bývá často doprovázená kontrakcemi hladkého svalstva dělohy, které některé ženy cítí tak silně, že jim to neumožňuje normální fungování. V jedné ze studií, do které bylo zařazeno 150 žen, bylo prokázáno, že síla zázvorového extraktu v dávce 250 mg má stejný analgetický účinek jako konvenční tableta s obsahem 400 mg ibuprofenu.