Vánoční úklid je už v dubnu zapadán prachem. Doslova. Ti z nás, kterým se pravidelně do uklízení nechce, mohou zjistit, že to, co zkoušeli uklidit, je zpět. Navíc zaprášené, zanesené. Je tedy možná čas na uklízecí reprízu. A tou může být právě jarní úklid. Takže pytle a tašky připravit, pracovní rukavice nahodit. A jde se na to!

Výhod jarního úklidu je více. Hlavně se zbavte přebytečného harampádí, které se zčistajasna při pátrání po méně uklizených domácnostech prostě objevuje. Dál a dál. Při zpracování můžete využít sběrné dvory, ale také třeba velkoobjemové kontejnery. Je dobré pozjišťovat si, kdy se v místě vašeho bydliště objeví. A jarní úklid si naplánovat tak, aby na něj přistavení kontejneru přímo navazovalo.

Velkou výhodou je, že se nejen zbavíte harampádí, ale získáte třeba více místa na věci potřebné. Po úklidu bytu a vyhození nebo darování věcí nepotřebných najednou třeba zjistíte, že váš byt je prostornější, než se na první pohled může zdát. Příjemným bonusem pak je to, že při vyklízení vždy najdete něco, co jste ztratili anebo to za ztracené považovali. Takové okamžiky jsou příjemnou motivací k jarnímu úklidu.

A abychom nezapomněli, jarní úklid může sloužit i k dobročinnosti. Nalezené, ale nepotřebné věci nutně ještě nemusí skončit v koši. Ale mohou se hodit. Mám nepotřebný kus nábytku? A co třeba tamten koberec nebo oblečení, které už nepojme velikost naší osobnosti? Šup s tím ke známým nebo třeba do azylového domu. Vždy se najde někdo, kdo starší, ale zachovaný kus domácnosti ocení.