Rostliny mají stejně jako lidé mnoho základních potřeb, které musí být naplněny, aby přežily a mohly se optimálně vyvíjet. Pustit se proto po hlavě do zahradničení a zasadit si všechno tak, jak si člověk umane, nemusí být zrovna tím nejlepším řešením. Na odlišné podmínky je třeba důsledně myslet. Pro zkušenější zahrádkáře je to už rutinní záležitost, ale těm, kteří teprve začínají, mohou být následující rady užitečné pro to, aby se dočkali co nejlepší sklizně.

 

Ovoce, zelenina, okrasné květiny, ale i další rostliny potřebují vždy trochu něco jiného. Ať už jde o světlo, vlhkost, atmosférické plyny, či teplotu. Jednou z částí systému pěstování užitkových rostlin je pak střídání plodin bez použití chemie, protože zdravá půda je klíčem k dobré a zdravé úrodě. Vždy je tak dobré nejprve zjistit, co která rostlina potřebuje, než se člověk pustí do práce.

Větru a dešti stále poručit neumíme, pravděpodobně to ani nikdy možné nebude. Znalostí místních podmínek si však můžeme pomoci při sázení. Je dobré si zahrádku rozdělit podle toho, kam pravidelně slunce svítí, kde je stín a kde se uvedené podmínky střídají.

Se slunečním zářením a s ním spojeným přílišným horkem je to stejně jako se vším - všeho moc škodí. Poškození v důsledku nadměrného vystavení slunečnímu záření - to je přesně problém, který může postihnout vaše rajčata, která jste v dobré víře vysadili tam, kam slunce svítí celý den. Takové místo ale potřebují papriky, cibule, fazole a brambory. Stejně tak je na tom i drtivá většina keřového či stromového ovoce.

I bez přímých paprsků a ve stínu se naopak daří bylinkám či křenu. Do polostínu jsou pak ideální saláty, špenát, ale také hrášek či kedlubna. A v těchto podmínkách se daří i trvalkám.

Pozor je třeba si dát i na půdu a na to, co na ni pravidelně zasazujeme. Každý zahrádkář by měl myslet na to, že je třeba rostliny pravidelně obměňovat, případně i zeminu. Některé druhy spíše živiny vysávají, jiné ji naopak doplňují. Vše ale také nejde donekonečna. Například brambory, hrách či kukuřice půdu obohacující. Zelí, květák či dýně mají opačný efekt.