Je to malé, je to stísněné, občas se to kýve. Co to je? Ano, hádáte správně: balkón. Ale nemusí nutně takový být. Balkón někteří používají skutečně jen na sušení prádla a někdy ani to ne. Tu a tam jej prostě degradujeme na takový „přívěšek“ budovy. I v Česku se ale stále častěji setkáme s balkóny, které dělají majitelům radost. A ti si s nimi náležitě vyhrají. Stačí někdy málo.

Důležitá je hlavně inspirace. A vlastně také to uvědomit si, jaké máme zájmy a koníčky? To nás dokáže dovést k proměně balkónu na příjemné a vyhledávané místo. Ne pouze místo se sušákem na prádlo, v lepším případě místo se sušákem a vánoční výzdobou. Z balkónu klidně můžeme udělat další (i když třeba nekrytou) místnost v bytě.

Stačí se někdy projít po ulici. Hodně lidí si zde udělalo na léto opalovací studio. Lehátko, slunečník, k tomu stoleček na chlazený nápoj. A jede se. Další zase čítárnu. Je skvělým odpočinkem sednout nebo pololehnout při hezkém počasí na balkón, otevřít oblíbenou knížku a na hodinku, dvě se do ní zcela ponořit. Další možností jsou pak květiny: proč neproměnit balkón v malou zelenou oázu? Jak a čím ozdobit není těžké najít na internetu nebo v časopisech věnujících se právě bydlení.

Možná vůbec nejlepší ze všeho je balkón udělat jako takovou relaxační zónu. A klidně spojit opakování, čtení, lenošení nebo třeba hraní společenských her. Pokud k tomu přidáte antikomáří síť a zasklení, máte okamžitě z balkónu místo na celoroční odpočinek. A taky místečko, kam se často a rádi vracíte.