Ekonomická situace se v České republice za poslední tři roky silně proměnila. Covid-19 i válka na Ukrajině ještě více roztočily spirálu inflace, která se blížila i ke dvaceti procentům a zdražila všechno, na co by si člověk vzpomněl. Velký problém to byl pro řadu osob, a to stejné platí i o firmách. I přes řadu nástrah a vyšší ceny se ale zatím menším firmám daří přežívat relativně dobře. Dopady z recese ale mohou teprve přijít.

 

Jen těžko by člověk nyní hledal něco, co za poslední dva roky zlevnilo, vysoká míra inflace se podepsala na všem. Stejná situace se týká i práce, která je nyní také na maximálních cenách. A to jak z pohledu materiálního, tak samého nacenění prací. Přesto se však zatím většině firem daří i nadále nabírat nové zakázky a v nárustu pracovních příležitostí pokračovat.

Důvod je jasný. Řada osob měla ještě před startem krize rozestavěno či našetřeno, a i přes zdražení se snaží zútulnit si své vysněné domovy. Mírný pokles je ale už zřejmý a je otázkou, jak tomu bude za dalších pár měsíců a v příštích letech. Poměrně velký odliv zakázek byl totiž už nyní jasně patrný u veřejných zakázek, protože řada měst a obcí zkrátka musela vinou vyšších nákladů některé rekonstrukce či nové budování odložit.

Pro přežití řady menších firem tak bude nyní zásadní, zda budou lidé i nadále schopni utrácet a nepustí se do velkého šetření. Jinak to může ohrozit velké procento těchto podniků – čím méně práce, tím budou mít větší problém své zaměstnance platit. Jak ekonomická recese tuto situaci posune, to ukáží až další měsíce. Hodně napoví už jaro, kdy by se postupně měly provádět různé sezónní práce, které přes zimu není možné realizovat.