Mnozí si myslí, že na malém pozemku nic nejde vypěstovat a že se tento prostor hodí pouze pro založení okrasné zahrady. Ve skutečnosti i malá plocha může posloužit jak k okrase, tak i k užitku, jen je třeba vše pečlivě naplánovat. Dokonce se můžete téměř osamostatnit a dělat věci smysluplně s využitím zahradních a kuchyňských odpadů.

Samozásobitelství se může podařit i na zahradě o velikosti několika stovek metrů čtverečních. Pokud jste se někdy zajímali o pěstování na malých plochách, jistě jste narazili na pojem „pěstování na jednom metru čtverečním“.

Ne každému by to stačilo, nicméně jisté je, že do pěstování se může pustit každý, vlastně i majitelé městských bytů s balkonem nebo terasou. Při správné kombinaci a péči dokáže sklizeň z malého pozemku u některých pokrýt běžnou spotřebu zeleniny a ovoce.

Střídejte plodiny

Pokud rádi děláte věci smysluplně, pak pro vás bude jistě zajímavé efektivní hospodaření a využití pozemku na maximum. Tím se ovšem nerozumí nadměrná zátěž půdy, ale její smysluplné využití s tím, že to, co se z půdy „vezme“, se do ní také v podobě živin a organické hmoty zase vrátí.

Tento způsob pěstování se hodí hlavně pro majitele malých městských zahrádek, kteří navíc ani na údržbu větších ploch zeleninových záhonů nemají čas. Pěstování je postaveno především na praktickém střídání plodin. Začíná tedy na jaře, kdy lze založit první výsevy. K tomuto účelu se v našich podmínkách budou hodit například ředkvičky, ty totiž ochráníte před pozdními mrazy netkanou textilií. Poté následují další plodiny v podobě jarního salátu či mrkve. Tyto brzké plodiny pak vystřídají ryze letní druhy zeleniny v podobě paprik, rajčat, brokolice či květáku. Na podzim zase můžete po jejich sklizni pěstovat špenát nebo kapustu, které lze na záhonku ponechat i přes zimu a zkrátit si tak čekání na jaro pomocí zimní sklizně.

Jak na ovoce?

Každá zahrada má omezenou plochu a bohužel žádná není nafukovací. Přesto se i na malou zahradu jistě vejde několik záhonků na pěstování zeleniny a bylinek. Pokud už vám nezbývá místo na ovocné stromy, co zkusit pěstování v ovocných špalírech, které zajímavě olemují cestu nebo ozelení plot? Jestliže se vám nechce do této na údržbu náročnější varianty, pak určitě najděte kus místa pro drobné ovoce. Mišpule, muchovníky, maliník, ostružiník nebo třeba borůvky budou vděčnými obyvateli zahrady, na jejichž plodech si rády pochutnají zvláště malé děti. Abyste se dočkali úrody, není vždy nutné zakládat velkoplošné plantáže, a to ani v případě zeleninových záhonů. Pokud místa nemáte nazbyt, pak využijte třeba podrosty pod okrasnými stromy či keři.