Zodpovědní lidé přemýšlí nad tím, jak snížit a optimalizovat svou spotřebu energie a kde se dá nejlépe ušetřit. Zásadní je nepochybně zateplení domu nebo pořízení nových spotřebičů. To však je finančně i časově náročné. Nicméně existují i jiné možnosti.

Co lze pořídit prakticky okamžitě a vyjde to podstatně levněji, je instalace produktů chytré domácnosti. Za chytrou lze označit domácnost, ve které se objevují dálkově ovladatelná zařízení denní potřeby, jako jsou například zásuvky, žárovky, termostatické hlavice, senzory a podobně. Investice v porovnání s jinými řešeními je podstatně nižší, a přitom získáte přehled o vaší spotřebě, což vás přiměje se nad ní minimálně zamyslet, a to může vést k výrazné úspoře. Chytré produkty navíc šetří i váš čas a dokáží zefektivnit provoz celé domácnosti.

Způsoby, jak si svou chytrou domácnost postavit, existují v podstatě jen dva. Tím prvním je zásah do elektroinstalace, který však není úplně levný. Tím druhým je pořízení a zapojení jednotlivých spotřebičů bez jakýchkoliv větších zásahů do stávajících elektrorozvodů v domě.

Zásuvky, které vám řeknou víc

Chytré zásuvky stačí pouze zapojit do klasických zásuvek, do nich poté připojit ovládaný spotřebič a je hotovo. Získáte tak neustálý přehled nejen o zapojených zařízeních, ale také o aktuální a dlouhodobé spotřebě vašich spotřebičů. Díky tomu pak můžete optimalizovat ekonomiku domácnosti a ušetřit tak další peníze. Chytrou zásuvku přes mobilní aplikaci zapínáte a vypínáte, čímž zastavujete a obnovujete přívod elektrické energie.

Pojďme si na to posvítit

Stalo se vám už, že jste opustili domov a při návratu jste zjistili, že se v některé místnosti svítí, protože jste zapomněli zhasnout? Jistě alespoň jednou. Nicméně i pro tyto situace existuje řešení, a to v podobě buď chytrých žárovek, nebo přímo vypínačů. Chytrá žárovka se technicky příliš neliší od žárovek, které už doma máte. Její funkce však můžete ovládat pohodlně přes telefon, což vám umožní například zhasnout odkudkoliv. Chytré žárovky patří výhradně mezi LED osvětlení, s čímž se také pojí vlastnosti jako dlouhá životnost, úsporný provoz, slabé zahřívání a odolnost vůči otřesům. Jako úspornější formu osvětlení můžete zvolit také LED pásek, který lze díky možnosti stříhání a připevnění pomocí 3M pásky umístit téměř kamkoli, a navíc tak vytvořit útulnou atmosféru.

Topení není strašák

Zbytečně zapnuté topení v prázdné místnosti, nebo naopak zima tam, kde chcete mít teplo, když se vrátíte domů. To jsou situace, které snadno vyřešíte pomocí chytré termostatické hlavice. Tu můžete ovládat pomocí hlasových asistentů nebo dálkově z telefonu, takže si pohodlně nastavíte požadovanou teplotu, aniž byste museli být přímo u topení. Instalaci navíc zvládnete úplně sami s průvodcem v aplikaci a jako bonus možná uvítáte i dětskou pojistku, abyste měli teplotu plně pod kontrolou pouze vy.