Milé dámy a vážení pánové,

prostě všichni tenisoví příznivci,

každoročně počítáme, že rok se sešel s rokem, a najednou se stalo, že jsme u čísla třicet. A to je krásné jubileum. K němu se sluší nejen poblahopřát, ale i smeknout klobouk! Udržet se totiž tak dlouho na špičkové úrovni, získávat prostředky či obhájit pozice v tenisovém kalendáři, když se na vás tlačí tlupa vlčáků, není zrovna nejjednodušší práce. Boss Miroslav Černošek se svým týmem však vše zvládá na jedničku, a to již tři dekády v řadě. Tak ještě jednou, takový počin zaslouží velké uznání.

A jelikož tradice se mají dodržovat, tak v rukou držíte tradiční speciál, který je stejně jako v předchozích letech i tentokrát součástí PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. Jeho hlavním posláním je pozvánka do tenisového areálu NTC MORAVA Za Kosteleckou ulicí na největší tuzemský turnaj nesoucí visačku Czech Open. Stejně jako loni tomu bude pod hlavičkou titulárního partnera UniCredit Bank.

Historie prostějovského tenisového challengeru se začala psát v roce 1994. Je hodně pestrá a zajímavá. Obvyklým termínem antukového turnaje je druhá polovina grandslamové Paříže, několikrát však musel proběhnout v jiném týdnu. Jednou se dokonce pořádal jako společný podnik mužů i žen. Na kurtech se představili hráči první světové desítky, v Prostějově hrála dokonce jednička žebříčku ATP. O úspěch se snažili daviscupoví reprezentanti České republiky, často úspěšně. Už dávno se podnik Czech Open zaspal pevně do tenisového kalendáře u hráčů i fanoušků a každoročně nabízí špičkovou podívanou.

V rámci 30. ročníku UniCredit Czech Open toho fanoušci sportu uvidí opravdu hodně. Mladé dravce, zkušené harcovníky, špičkové domácí borce i nadějné české juniory. Hrát se bude o příjemnou finanční odměnu a důležité body do světového žebříčku ATP, ale především o prestižní trofej, jejíž cena je vzhledem ke kvalitnímu obsazení prestižní. Hráčské pole je ohromně vyrovnané. Očekávám extrémně dramatické a dlouhé duely. Kdo bude chtít postoupit do posledního zápasu, musí počítat s tím, že to bude opravdu pořádná fuška. Možnost sledovat v akci tenisty z první světové stovky se ale neomrzí. Dokazují to každoročně zaplněné tribuny nejen na centrálním dvorci. I letos má vyrovnané startovní pole tak bude připomínat spíš turnaj ATP než podnik kategorie challenger.

Milým dárkem od pořadatelů je volný vstup do areálu po celý týden. Přízeň fanoušků obvykle pomáhá především domácím tenistům, kteří vždy ze všech sil usilují o co nejlepší výsledek. Rádi totiž poslouchají potlesk zaplněných ochozů. „UniCredit Czech Open má svoje kouzlo. Pro domácí tenisty je to jedna z mála možností, kdy se mohou ukázat svým známým, kamarádům, rodinám. A tak hlavní slovo tak v nadcházejících šesti dnech bude mít v Prostějově tenis! Konkrétně největší podnik v rámci celé České republiky, který si vybudoval více než slušné renomé u hráčů, diváků a partnerů. A tudíž potřetí: GRATULUJEME!

Za všechny, co se na tomto díle podíleli,

přeji příjemné čtení

a krásnou tenisovou podívanou

 

Petr Kozák

šéfredaktor

PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku