Hlavním tenisovým městem České republiky se v průběhu tohoto týdne opět stane Prostějov, který bude hostit 30. ročník mezinárodního turnaje UniCredit Czech Open.

V předcházejících letech se fanoušci v areálu TK Agrofert skvěle bavili a odnášeli si nezapomenutelné zážitky. A v přímo v akci viděli velké zahraniční hvězdy i nejlepší domácí hráče.

Premiéra byla pod střechou

 

Úvodní ročník teisového challengeru se hrál v hale Sportcentra DDM a z vítězství se radoval Slovák Karol Kučera, 59. hráč světa. Největším překvapením byl výkon Tomáše Zdražily, který z kvalifikace postoupil až do finále. Vítězi získané body otevřely cestu do světové padesátky. Organizátoři se dostali mezi pořadatelskou špičku. Na zasedání ATP v Monte Carlu na konci roku byl prostějovský challenger zařazen mezi tři nejlepší turnaje této kategorie.

Plnoletý Gustavo Kuerten

Již na antuce triumfoval Andrea Gaudenzi. Italský tenista si kromě vítězství odvezl také atraktivní skalp Gustavo Kuertena, pozdější světové jedničky a trojnásobného vítěze z Roland Garros, který na Hané oslavil osmnáctiny. Z pohledu domácího klubu byla zajímavá cesta Jiřího Nováka až do finále. Právě v Prostějově odstartoval svoji velkou kariéru.

Novák vyráží do světa

V rámci třetího ročníku pořadatelé přestavili novou podobu svého areálu. Vedle antukových dvorců vyrostla hala se třemi tenisovými a squashovými dvorci, dvěma bowlingovými dráhami a dalším nezbytným zázemím. Na kurtu dominoval Rus Andrej Česnokov, bývalá světová devítka. O největší překvapení se postaral Michal Tabara. Ve druhém kole vyřadil oddílového kolegu Nováka a postoupil až mezi poslední čtyři hráče. V průběhu turnaje bylo rozhodnuto, že další ročníky proběhnou ve druhém týdnu French Open.

První český vítěz Ulihrach

Čtyři roky čekali pořadatelé na chvíli, kdy pohár pro vítěze předají domácímu hráči. Post nasazené jedničky potvrdil Bohdan Ulihrach, i když celý týden bojoval nejen se soupeři, ale také nepříjemným nachlazením. Sedmadvacátý hráč světa po turnaji přiznal, že na jiném turnaji by svoji účast vzdal. V Prostějově vydržel a odměnou mu bylo finálové vítězství nad brazilským hráčem Fernandem Meligenim.

Úspěch „prostějovského“ Australana

V roce 1998 se titulárním partnerem turnaje stala Živnobanka. Challengeru kraloval australský tenista Richard Fromberg, kterému Prostějov učaroval a za domácí klub hrál několikrát také v extralize. Probíralo se téma, zda turnaj nepovýšit do kategorie ATP Tour. Přednost dostala filozofie zachování menšího podniku podpořená úsilím získávat antukové špičkové tenisty na základě dobrých vztahů s manažery.

Frombergova úspěšná obhajoba

Obhajoba Richarda Fromberga stála za to. Ve finále porazil Juana Carlose Ferrera, pozdější světovou dvojku a finalistu turnaje mistrů. Čechům se nedařilo. Pouze Radek Štěpánek postoupil do čtvrtfinále. Turnajovou ředitelkou se stala Petra Píchalová Langrová, která se při své premiéře zapsala do tenisových statistik jako nejmladší žena v této funkci.

Vinciguerra vyhrál bez boje

Roli papírového favorita potvrdil Andreas Vinciguerra ze Švédska. Devatenáctiletý hráč dokonce nemusel absolvovat ani finálový souboj. Jeho francouzský soupeř Golmard si při ranním tréninku před utkáním natáhl sval a nemohl na kurt nastoupit. Místo souboje o titul sledoval na centrálním dvorci exhibici švédského hráče s Jiřím Novákem, který obětavě zastoupil za zraněného kolegu.

Domácí bitva pro Ulihracha

Jiří Novák a Bohdan Ulihrach se probojovali až do finále 8. ročníku a potvrdili, že na turnaji pravidelně startuje česká špička. Poprvé se v Prostějově hrálo pod hlavičkou Czech Open a startovní pole přesně zapadalo do nového názvu. Prostějovský tenista v semifinále porazil nasazenou jedničku Dominika Hrbatého, na celkové vítězství ani při své druhé finálové účasti nedosáhl.

Novákovo charitativní gesto

Ani třetí postup do finále nepřineslo Jiřímu Novákovi celkové vítězství. Aktuálně 15. hráč světa podlehl Argentinci Guillermovi Coriovi a nepotvrdil místo nasazené jedničky. Přesto se zapsal do turnajové historie. Na jeho začátku oznámil, že vyhrané prize-money věnuje prostějovské nemocnici a při slavnostním ceremoniálu předal šek Haně Řehulkové v přepočtu na 275 tisíc korun.

Argentinci Štěpánka nezastavili

Po překvapivém vypadnutí Jiřího Nováka v 1. kole s Janem Vackem držel český prapor Radek Štěpánek. Parádní výkony dotáhl až k celkovému triumfu. Na cestě za úspěchem musel v závěrečných dnech zdolat dva argentinské antukové specialisty. Nejdříve vyřídil Jose Acasusa a ve finále si poradil také s Marianem Puertou. Díky tomu získal dostatečný počet bodů, aby po turnaji postoupil do světové čtyřicítky.

Ženy a muži vedle sebe

V 11. ročníku Radek Štěpánek obhájil své celkové vítězství. Prostějov se v roce 2004 stal desátým městem na světě, kde se souběžně hrála soutěž mužů i žen. Premiérový titul na Czech Open získala Číňanka Shuai Pengová. Manažerem podniku byl poprvé Jiří Novák. Svoji premiéru v mužské části turnajového pavouka absolvoval Tomáš Berdych a nevedl si vůbec špatně. Postoupil do čtvrtfinále, kde prohrál s Dominikem Hrbatým.

Překvapivé porážky favoritů

Ročník s největším počtem nečekaných výsledků – do závěrečného střetnutí se dostali nenasazení tenisté. Už v 1. kole vypadla jednička Dominik Hrbatý, další favorité jej následovali, včetně Jiřího Nováka. Ve čtvrtfinále skončila cesta Tomáše Berdycha. Z vítězství se radoval houževnatý Fin Jarkko Nieminen, když v závěru turnaje porazil Ivo Mináře. V ženské části uspěla prostějovská Lucie Šafářová.

Hájkova první velká jízda

Třináctý ročník přinesl životní vítězství Janu Hájkovi, který se stal třetím českým vítězem turnaje. Nenasazený tenista se lepšil zápas od zápasu. Z 2. kola sice postoupil díky zranění Tomáše Berdycha, v dalším průběhu ale prokázal skvělou formu a ve finále přetlačil po třísetové válce Dominika Hrbatého. Titul ve dvouhře na Czech Open si z Prostějova odnesla tehdy třicetiletá Izraelka Anna Smašnovová.

Loučení tenisové legendy

Málokterému hráči se podaří, aby se s kariérou rozloučil v domácím prostředí. Netýkalo se to Jiřího Nováka, který v roce 2007 odehrál v Prostějově svůj poslední zápas. Ve 2. kole prohrál s Argentincem Juanem-Pablem Guzmanem, přesto si užil aplaus zcela zaplněného hlediště. Tenisová legenda pak usedla na tribunu a na konci týdne sledovala vítězné střetnutí Argentince Sergio Roitmana, který si poradil s Němcem Mayerem.

Mistrovství Argentiny na Hané

V průběhu patnáctého ročníku se potvrdilo, že Tomáši Berdychovi se na prostějovské antuce příliš nedaří, vypadl už ve čtvrtfinále jako nejvýše nasazený tenista a světová patnáctka. Czech Open v tomto roce ovládli Argentinci. Do prvního kola nastoupili čtyři a dva se dostali až do finále. V zápase o titul dvaatřicetiletý Augustin Calleri porazil po naprosto jednoznačném průběhu Martina Vassalla Arguella.

Z kvalifikace až na vrchol

Osm zápasů musel vyhrát Jan Hájek, než podruhé v životě vyhrál challenger z Prostějově. Dokonale zastoupil zraněného Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, který se rozloučil v semifinále. Vedle výkonů českého tenisty byla ozdobou turnaje skvěle obsazená exhibice ve smíšené čtyřhře za účasti Anny Kurnikovové, Petry Píchalové, Jiřího Nováka nebo Jaromíra Jágra.

Lendl u Hájkova hattricku

Krásný příběh nabídl 17. ročník, který byl oslavou českého tenisu. Až do finále se probojovali daviscupoví reprezentanti Radek Štěpánek a Jan Hájek, který na hlavním dvorci zkompletoval svůj vítězný hattrick. Turnaj současně ozdobil svojí přítomností Tomáš Berdych, který přiletěl z Paříže, kde postoupil až do semifinále Roland Garros. A navrch tenisové příznivce nadchla exhibice Ivana Lendla s Jiřím Novákem.

Kazach loupil na Czech Open

Jediný Čech postoupil do čtvrtfinále posledního ročníku, což jen potvrdilo účast kvalitních světových antukářů na Czech Open. Posledním z nich byl Radek Štěpánek. Jeho sen o třetím vítězství na turnaji ukončil Kazach Jurij Ščukin, pozdější celkový vítěz. Podruhé v řadě se divákům představil Ivan Lendl, tentokrát ve společnosti Hany Mandlíkové, Jany Novotné a Miloše Mečíře v rámci smíšené čtyřhry.

„Domácí“ finále ovládl Němec

Sen Jana Hájka o čtvrtém triumfu skončil až ve finále. V něm český hráč nestačil na Floriana Mayera z Německa, který v extralize startoval právě za prostějovský TK Agrofert. O prvotřídní senzaci se postaral Slovák Marek Semjan, který vyřadil nejvýše nasazeného Fernanda Verdasca. Šestnáctý hráč světa vypadl s tenistou, kterému v té době patřilo na žebříčku ATP až 1166. místo.

Souboj generací vyhrála zkušenost

Jubileum oslavil turnaj stylově – českým finále. Nadějný Jiří Veselý nestačil na ostříleného Radka Štěpánka. V utkání generací ještě jednou vyhrála zkušenost. V průběhu finále se vítěz ukázal také jako velký člověk. Záplavami poničené Spartě předal šek na 12 000 eur. Podílníky daru byli také Lukáš Rosol, Němec Florian Mayer nebo Fin Jarkko Nieminen.

Prostějovská jízda s vítěznou tečkou

Jednadvacátý ročník nabídl skvělou prostějovskou jízdu. V semifinále se představili Adam Pavlásek a Jiří Veselý, který celý turnaj vyhrál. Třetím semifinalistou byl Radek Štěpánek, který rovněž před časem nastupoval v dresu pořadatelského klubu. Ani finalista Norbert Gomboš ze Slovenska už nebyl pro Prostějov žádným cizincem, protože na konci předchozího roku nastoupil za TK Agrofert v extralize smíšených družstev.

Veselého obhajoba a loučení legendy

Roli jednoho z favoritů na kurtech potvrdil Jiří Veselý, který ve finále porazil Lasla Djerjeho ze Srbska a před plnými tribunami zajistil pro český tenis desátý titul z největšího tuzemského challengeru. Diváci se bavili také při exhibici Jiřího Nováka, Karla Nováčka, Miloše Mečíře a Karola Kučery. Velkým potleskem se rozloučili také s trojnásobným vítězem Janem Hájkem, který ukončil kariéru.

Těžký rok favoritů a finále bez Čechů

 

Přímo na kurtech se ukázalo, jak je světový tenis vyrovnaný. Do finále se dostal Maďar Marton Fucsovics, který přitom musel o hlavní soutěž bojovat v kvalifikaci. Prohrál až v utkání o titul s Kazachem Michailem Kukuškinem, dalším hráčem, který se v kariéře dostal do světové padesátky. V rámci doprovodného programu ukázaly své tenisové umění Petra Kvitová a Lucie Šafářová.

Třetí turnajový triumf pro Veselého

Počtvrté v kariéře se Jiří Veselý dostal do finále a v něm získal třetí titul, když v rozhodujícím duelu prohrál první sadu a pak průběžný výsledek dokonale otočil a v dramatické koncovce proměnil třetí mečbol. Jedinečnou podívanou podpořila atraktivní exhibice, v níž se představili olympijští vítězové Lukáš Krpálek, Aleš Valenta, Jan Veselý a Miloš Mečíř pod dohledem rozhodčího Radka Štěpánka.

Překvapivý vítěz Jaume Munar

Českým tenistům se nedařilo, jejich maximem bylo čtvrtfinále. K velké jízdě se od prvního střetnutí nadechl jednadvacetiletý Španěl Jaume Munar a zaslouženě získal cennou trofej pro vítěze. Velkou podívanou nabídlo také exhibiční utkání mezi Thomasem Johanssonem a Jiřím Novákem, kteří bavili tenisové fanoušky v rámci reprízy grandslamového semifinále z Australian Open 2002.

Zkušenost zastavila nastupující hvězdu

Do sbírky úspěchů přidal prostějovský titul Pablo Andujar. Španělský antukový specialista při své pouti za titulem vyřadil i Nora Caspera Ruuda, který se již o tři roky později dostal do finále Roland Garros a US Open a v žebříčku ATP vystoupal až na druhou příčku. Velkých ovací se dočkal také Radek Štěpánek. Na centrálním dvorci se rozloučil s klubem, z něhož před lety vyrazil do velkého tenisového světa.

Czech Open nezastavila ani pandemie

V roce 2020 v Prostějově dlouho nevěděli, za se antukový svátek kvůli koronavirové pandemii vůbec uskuteční. Vše nakonec dobře dopadlo, hrálo se v netradičním termínu v první polovině září. Na kurtech na sebe postupem do semifinále upozornil Jiří Lehečka, z celkového vítězství se radoval zástupce polského tenisu Kamil Majchrzak, který znemožnil Pablu Andujarovi obhajobu titulu.

Federico Coria navázal na bratra Guilerma

Po devatenácti letech se z vítězství na turnaji radoval Coria. Federico napodobil svého bratra Giulerma, který prostějovský challenger ovládl v roce 2002. Ještě z centrálního kurtu mířila po sítích do Argentiny fotografie s pohárem s přídavkem, že rodina Coriů miluje Prostějov. Českým maximem byla semifinálová účast Zdeňka Koláře, který prohrál až s pozdějším vítězem.

Dvanáctý český titul zařídil Vít Kopřiva

Po pěti letech zůstal pohár pro celkového vítěze doma. Jisté to bylo ještě před finálovým duelem, do něhož postoupil Vít Kopřiva a Dalibor Svrčina. Čistě prostějovský souboj pro sebe získal zkušenější Kopřiva, který díky tomu poprvé v kariéře poskočil do první světové stopadesátky a po pěti triumfech na turnajích ITF se dočkal také celkového vítězství na challengeru.

 

galerie vítězů prostějovského challengeru

1994    Karol Kučera               Slovensko

1995    Andrea Gaudenzi       Itálie

1996    Andrej Česnokov        Rusko

1997   Bohdan Ulihrach        Česko

1998    Richard Fromberg      Austrálie

1999    Richard Fromberg      Austrálie

2000    Andreas Vinciguerra   Švédsko

2001    Bohdan Ulihrach        Česko

2002    Guillermo Coria         Austrálie

2003    Radek Štěpánek         Česko

2004    Florian Mayer             Německo

2005    Jarko Nieminen          Finsko

2006    Jan Hájek                    Česko

2007    Sergio Roitman           Argentina

2008    Augustin Calleri         Argentina

2009    Jan Hájek                    Česko

2010    Jan Hájek                    Česko

2011    Jurij Sčukin                 Kazachstán

2012    Florian Mayer             Německo

2013    Florian Mayer             Německo

2014    Jiří Veselý                   Česko

2015    Jiří Veselý                   Česko

2016    Michail Kukuškin        Kazachstán    

2017    Jiří Veselý                   Česko

2018    Jaume Munar             Špamělsko

2019: Pablo Andujar              Španělsko

2020    Kamil Majchrzak        Polsko

2021    Federico Coria            Austrálie

2022    Vít Kopřiva                 Česko

 

HRÁČI TOP TEN V PROSTĚJOVĚ

 

1. Gustavo Kuerten (Brazílie)

1. Juan Carlos Ferrero (Španělsko)

2. Petr Korda

2. Magnus Norman (Švédsko)

2. Casper Ruud (Norsko)

3. Guillermo Coria (Argentina)

3. Ivan Ljubičič (Chorvatsko)

3. David Ferrer (Španělsko)

4. Tomáš Berdych (Česko)

5. Jiří Novák (Česko)

5. Gaston Gaudio (Argentina),

5. Tommy Robredo (Španělsko)

6. Karol Kučera (Slovensko),

7. Emilio Sanchez (Španělsko)

8. Karel Nováček (Česko)

8. Radek Štěpánek (Česko)

8. Michail Južnyj (Rusko)

8. Janko Tipsarevič (Srbsko)

9. Andrej Česnokov (Rusko)

9. Mark Rosett (Švýcarsko)

9. Paradorn Srichaphan (Thajsko)

9. Nicolas Massu (Chile)

9. Mariano Puerta (Argentina)

10. Magnus Gustafsson (Švédsko)

10. Felix Mantilla (Španělsko)

 

Speciální příloha věnovaná prostějovskému tenisovému turnaji vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 5. června