LEDEN

V prvním střetnutí Kooperativa NBL po novoročním křepčení muži BK Olomoucko rozstříleli Kolín 104:77. Hanáci neměli žádné potíže s postupem z osmifinále Českého poháru, kde venku smetli Opavu B 112:67. Tým békáčka nečekaným porušením smlouvy opustil Javonte Douglas, největší hráčská hvězda. Brzkou stopku v ČP vystavil Olomoucku celek USK Praha, s nímž doma nezvládl čtvrtfinále jasně 68:89. Basketbaloví dorostenci BCM Orli Prostějov U19 přivezli bronz z mezinárodního turnaje v Mnichově.

ÚNOR

Slabší období závěru základní části elitní tuzemské soutěže završil kolektiv BK jednoznačnou prohrou 77:94 v Opavě. Kýžené zlepšení přišlo proti Svitavám (92:69), čímž si mužstvo lodivoda Predraga Benáčka zajistilo postup do horní nadstavbové skupiny a tím i jistotu účasti v play-off. Následovaly skalpy USK Praha (pohárová odplata) i tradičního rivala z Děčína. Místo Javonteho Douglase (útěk domů do USA) a Malika Morgana (dlouhodobé zranění) získalo vedení Olomoucka coby hráčské náhrady jiné dva Američany, jimiž se stali Duke Shelton a Lynden Rose.

BŘEZEN

Békáčku se zranil do konce sezóny také rozehrávač Radovan Kouřil, už bez něho se konala ztracená přestřelka 90:96 v Pardubicích. Poté oslabené mužstvo nestačilo ve dvou zápasech v olomoucké Čajkaréně ani na silnou Opavu (70:86), ani na mistrovský Nymburk (73:90). Šlo o poslední odehrané duely před přerušením všech soutěží, za což mohl covid-19. Junioři BCM Orli Prostějov zaujali po základní fázi extraligy U19 pátou příčku. Stejné umístění patřilo basketbalistům BK Olomoucko, ale Kooperativa NBL 2019/20 byla nakonec anulována.

DUBEN

Přerušení, zrušení či odložení všech utkání, soutěží, závodů i akcí, individuální nebo vůbec žádná příprava a čekání, co přijde dál v souvislosti s koronavirovou výlukou – tak to během dubna vypadalo ve všech sportovních odvětvích na území České republiky.

KVĚTEN

Návrat ke společným tréninkům ohlásili také muži békáčka, jejichž hráčský kádr opustili Marek Sehnal i Adam Goga. První novou posilou se stal Lukáš Feštr z Děčína.

ČERVEN

Do Prostějova, kde má sídlo BK Olomoucko, přestoupil David Pekárek z Hradce Králové. Místní tým se připravoval v nekompletním složení do poloviny června, kdy nastoupil dovolenou.

ČERVENEC

Muži BK Olomoucko zahájili společnou přípravu na novou sezónu s výrazně obměněným hráčským kádrem. Navíc na startu tréninkového cyklu chyběly nejen některé posily, jejichž příchod se ještě dotahoval, ale také dva plejeři povolaní na soustředění české reprezentace – zkušený Lukáš Palyza a mladík Richard Bálint, syn někdejšího kouče místních Orlů.

SRPEN

V hodně nekompletním složení začalo békáčko nabírat formu, pořád ještě se sháněly posily především na post pivota. Navíc od mužstva odešel dosavadní asistent kouče Michal Krčmář. Naopak se konečně povedlo získat avizované akvizice pod koš, nejprve Leona Šantelja ze Slovinska a posléze Nemanju Bezbradicu ze Srbska. Premiérový přátelský duel skončil pro svěřence Predraga Benáčka vítězstvím 78:72 nad Ostravou, následně však podlehli Hradci Králové 74:84 i Svitavám vysoko 73:97.

ZÁŘÍ

Ve finiši před vstupem do Kooperativa NBL 2020/21 si Hanáci pověsili za opasek skalp slovenského Interu Bratislava, a to hned dvakrát. Soutěžní generálka v podobě domácího turnaje O pohár primátora Olomouce skončila pro BK prvenstvím před Ústím nad Labem. A povedla se též mistrovská ouvertura díky skolení Děčína 91:77, navíc mančaft zůstal malý kousek od senzačního přemožení mistrovského Nymburka v krásném ofenzivním duelu (95:98).

ŘÍJEN

Následoval debakl 70:101 v Opavě a těsná prohra 93:94 s dalším silným mužstvem Pardubic, prohlubující se nepohodu zvýraznila také porážka na palubovce Ostravy o čtrnáct bodů a smolné podlehnutí USK Praha 75:76. Následovala covidová stopka, navíc většina kádru Hanáků musela do karantény s ohledem na pozitivní testy.

LISTOPAD

Drtivá většina sportovních soutěží a akcí v ČR byla odložena či zrušena, příčinou je vládní zákaz po dobu epidemie covid-19. Po nucené pauze muži Olomoucka nestačili venku na ambiciózní Brno 74:87, nezvládli ani důležité bitvy proti Svitavám i v Kolíně a klesli na poslední místo Kooperativa NBL.

PROSINEC

Svěřenci Predraga Benáčka se nadále vezli na nekončícím tobogánu přibývajících porážek a nechtěně si tak „upevnili“ postavení u dna tabulky elitní české soutěže. Tomu se říká pořádná krize… Prý je však na cestě dosud nejmenovaná posila z USA.