Lahodná pochoutka, která příjemně osvěží a potěší naše chuťové pohárky. Zmrzlině odolá jen málokdo, kvalita mraženého krému se nicméně v mnoha případech může výrazně lišit. Přečtěte si, na co si dát při výběru zmrzliny pozor, abyste se vyhnuli laciným chemickým náhražkám a vychutnali si chuť pravé zmrzliny z kvalitních a čerstvých surovin.

Zmrzliny se za poslední desítky let změnily a jejich chuť ne vždy splňuje naše očekávání. Dříve se smetana a další suroviny nedaly ničím jiným nahradit, s vývojem potravinářského průmyslu se však do mražených krémů začaly přidávat čím dál tím častěji umělé náhražky, které s poctivou zmrzlinou nemají nic společného.

Přesto se dá kvalitní zmrzlina stále sehnat, stačí se při jejím výběru v obchodě řídit několika základními pravidly. U kvalitní zmrzliny není rozdíl objemu a váhy balení příliš velký, obsahuje co nejmenší počet surovin, je hladká a jemná a její barva není příliš výrazná. Navíc mléčná zmrzlina obsahuje více mléčných složek, ne pouze syrovátku. Netaje příliš rychle a v ovocné zmrzlině se vyskytuje skutečné ovoce, ne pouze ovocné šťávy. Aby se zmrzlina mohla označit jako ovocná, musí obsahovat minimálně 15 procent ovocné složky.

 

Speciální příloha věnovaná nejen jídlu a řemeslu vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 12. června