Pro nás všechny často velmi třaskavé téma. Při domácích pracích, rekonstrukci, ale i úklidu se nejen doma, ale i v zahradě a na dalších místech vždy najde spousta věcí, kterých se chceme za každou cenu zbavit. Dříve však byl často problém, že odpad nebylo kam uložit a doma se tak skladovaly věci i celé roky nepoužívané. S tím je však na řadě míst v regionu konec. Řešením jsou sběrné dvory. V nich přijmou téměř vše, přijetí drtivé většiny věcí je zcela bez poplatku. Skvělá zpráva pro veřejnost.

Hromada harampádí, které by mělo jít z domu, jenže nebylo kam. Pokud tedy člověk nebyl „čuně“ a neodvezl vše nepotřebné někam mimo obec do přírody. Někdy se ještě zadařilo, že si nevyužité věci našly svého majitele. Dnes k tomuto účelu výborně slouží internet a řada různých bazarových webů a služeb.

Jenže ne všechno má svého „kupce“ a například nefunkční věci od elektroniky přes skříně, ale i větší množství trávy a dalšího materiálu zkrátka nikdo už chtít nebude. Od toho jsou na řadě míst sběrné dvory, tedy místa určená ke shromažďování, sběru vytříděných a nebezpečných složek komunálních odpadů, které veškerý tento odpad přijímají. Pro obyvatele dané obce je uvedená služba většinou zcela zdarma a zanedbatelný poplatek platí jen přespolní, ale i pro ně je to velmi výhodné.

Skvělá situace, ve které vítězí oba subjekty. Jak zákazník, tak obec. Ta má jistotu, že se nechtěné věci nebudou skladovat na místech, kde by neměly, a nebude tak muset řešit problémy a důsledky černých skládek. Občané zase mají jistotu, že stačí věci naložit a mohou se jich během krátké chvíle zbavit, navíc své chování přizpůsobují platné legislativě a jsou šetrní k životnímu prostředí. Zkrátka služba, která pomáhá všem.