Letošní léto je tady a s sebou přináší příležitost prozkoumat svět osvěžujících a chutných letních drinků. Od klasických koktejlů po nové trendy a neobvyklé kombinace. Existuje nespočet způsobů, jak si vychutnat chladivé nápoje, které vás zaujmou. A nemusí jít nutně jen o alkoholické verze. Připravit se dá i řada chutných nealko koktejlů a jednoduchá je i příprava ledové kávy.

Letní drinky jsou skvělou příležitostí vyzkoušet nové a často i exotické ingredience. Můžete experimentovat s chutěmi, jako je kokos, ananas, meloun a mnoho dalších druhů ovoce od známého až po to exotické. Takové koktejly vám často mohou také dopomoci k tomu, že si i doma u bazénu budete připadat jako někde na dovolené.

K létu patří neodmyslitelně klasické koktejly jako mojito, margarita, piňa colada a řada dalších, letní sezóna nabízí prostor pro jejich vylepšení a inovaci. Přidejte do svého mojita čerstvou mátu nebo bazalku a experimentujte s různými druhy ovoce. Margaritu zkuste osvěžit novými příchutěmi, jako je jalapeño nebo mango. Pina coladu obohaťte například o zmrzlinu. Dá se toho ale dělat mnohem víc. Je jen na vás, na co máte zrovna chuť a co vám přijde na mysl.

Pro ty, kteří preferují nealkoholické varianty, existuje mnoho skvělých letních nápojů. Vyzkoušejte bezalkoholické mojito či osvěžující limonády s ovocným sirupem, nabízí se nespočet možností. Experimentujte s kombinacemi citrusových plodů, bylin a ovocných sirupů, abyste vytvořili zcela nové a originální nápoje. Stále oblíbenější jsou v tomto ohledu i domácí limonády. I ty se dají bez větší námahy vytvořit v pohodlí domova a často mohou přinést i daleko lepší chuť.

Myslet je třeba také na estetický vzhled. K letním drinkům zkrátka patří, když hrají různými barvami a nabízejí také určitou pestrost v rámci horkých dnů. Nebojte se tak využít i tohoto a zkuste si vytvářet různé zážitky i pro oko, nejen chuť.

Skvělou volbou namísto horké kávy je pak její ledové provedení, které v letním období dokáže vykouzlit úsměv na rtech a radost. I ta se dá poměrně jednoduše vyrobit doma. Stačí se případně nechat inspirovat či se pokusit vymyslet novou recepturu. Dá se toho vytvořit opravdu dost, jen se nebát.

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 26. června