Naučit plavat dítě je jednou z vůbec nejlepších věcí, které mu do života můžete dát. Dítěti se zlepší imunita, přestane trpět záněty cest dýchacích, zpevní se mu svaly, zlepší se mu držení těla, stane se dobrým plavcem, takže se při náhodném pádu do vody nezačne topit, v létě u vody bude sebevědomé a nebude se stydět, že se neudrží na hladině, případně že uplave jen několik temp. Ještě zábavnější jako samo plavání, jsou však pro děti skoky do vody. A tím vůbec nejlepším je šipka! Jak se ji naučit.

Děti ve vodě ze všeho nejvíce baví dovádět, hrát si a skákat bláznivé skoky. Šipka je svým způsobem složitý skok. Ale když se umí a skáče se z větších výšek, je skokem velmi ladným a kouzelným. Důležité je však nespěchat. Pokud dítě samo nemá chuť skákat, nebo ho to nebaví, pak nemá cenu to lámat přes koleno.

Šipka není pro každého

Pokud se chce dítě naučit šipku, nesmí mu vadit voda v uších, očích a obecně na obličeji. Nesmí mít strach z hloubky, kde nemůže dosáhnout. Musí být ale schopno udělat z rukou stříšku, tedy zvednout ruce nad hlavu, kde se spojí, hlavu schová mezi paže a bradu přitisknout k hrudníku. Pokud jste si jisti, že dítě zvládá tyto tři body bez problémů, můžete postupovat dál. Stejně jako při všem, co děláte s dětmi, vše ukažte názorně, vydá to za sto vysvětlujících vět. Pokud se vy sami ani nikdo z rodiny na šipku necítíte, můžete se přiučit i pohledem na nějaké jiné zkušené dítě.

Začněte ze sedu

S výukou šipky je nejlepší začít z polohy ze sedu. Dítě si sedne na kraj bazénu, nohy má ve vodě a s pomocí rodiče si projde celou šipkou ze sedu. Dítě udělá stříšku, uši má schované mezi pažemi, bradu pevně přitisknutou k hrudníku. Rodič vezme ruce dítěte a plynule mu dopomůže při skoku projít celým prvkem dokončeným splývavou polohou. Dbejte opravdu na to, aby dítě mělo bradu přitisknutou k hrudníku a do vody šly napřed ruce, následované hlavou, trupem a dolními končetinami. Pokud dítě neustále zvedá hlavu, dejte mu za úkol držet bradou nějakou malou hračku. Bude se soustředit na to, aby hračku neztratilo, a půjde mu to lépe.