Nad kvalitou vody v plumlovské přehradě se každým rokem vznáší velký otazník. Pokud se ovšem i tak chcete koupat v krásné přírodě obklopeni zelení, pak se vám nabízí řada zatopených lomů, kde se dříve těžil písek či kámen. A že je určitě z čeho vybírat!  

Tovačov získal svoji riviéru

Už řadu let patří mezi oblíbené destinace Prostějovanů Tovačovská jezera. Kvůli odběru pitné vody pro Přerov je na všech čtyřech jezerech zákaz koupání. Ten však mnozí s jistou dávkou cynismu porušovali. V této souvislosti již policisté začali neukázněné plavce pokutovat. Koupání je povoleno ve vymezené části Annínského jezera, kterou má v pronájmu město Tovačov. Před lety tam otevřeli přibližně čtyřicet metrů dlouhou pískovou pláž, která se nachází v prostoru pod mlýnem a má kapacitu dvou set lidí. Loni pláže doznaly rozšíření a zlepšený je také vstup do vody v podobě pozvolných svahů a přístupových lávek. Výstavba tzv. tovačovské riviéry trvala tři měsíce. Kvalita vody dle místních zůstává velmi dobrá.

Texty/vyroba/speciály/2023/10_bajecne_leto/fotky_martin: tovacov_mls

Pláže u Annínského jezera v Tovačově prošly loni výrazným vylepšením.

Drysice: můžete si skočit

Skutečně pohádkové prostředí lomu mezi Drysicemi a Želčem pravidelně láká nejen plavce, ale i filmaře. Natáčela se tam pohádka Za humny je drak, Strašidla z vikýře, jeden z dílů seriálu Četnické humoresky a naposledy i televizní film Sejít z cesty s Jitkou Čvančarovou v hlavní roli. Lom má už několik let pronajat klub potápění Krab, veřejnost mnoho let odrazovaly povalující se odpadky. Situace se již zlepšila, voda sice už není tak čistá, jako bývala, nicméně koupat se v ní rozhodně dá. Lom je hluboký osmnáct metrů, oblíbenou atrakcí je skok z vysoké skály. Ti nejodvážnější skáčou i z výšky dvaceti metrů.

Texty/vyroba/speciály/2023/10_bajecne_leto/fotky_martin: drysice_mls

Lom v Drysicích láká nejen plavce, ale i filmaře.

Nová ves: pravá romantika

Snad do ještě krásnější přírody než ten v Drysicích je zasazen lom u Nové Vsi nedaleko Litovle. Za koupáním tam jezdí především lidé z Konicka. Oblíbila si ho však i řada Prostějovanů se smyslem pro přírodní romantiku. Okolí vypadá jako někde v Kanadě, voda je relativně čistá, i když v minulosti také bývala lepší. Na druhou stranu se v poslední době výrazně zlepšily služby.

 

Během koupání v Nové Vsi si budete připadat jako někde v Kanadě.

Náklo opět láká davy i na surfování    

K hojně navštěvovaným místům určeným ke koupání také vždy patřila štěrkovna na Nákle, která získala přezdívku „hanácké moře“. Ta vždy nabízela čistou vodu, spoustu místa na plážích i možnost postavit si u vody stan. Před zhruba deseti lety se Náklo kvůli zhoršující kvalitě vody potýkalo s úbytkem návštěvníků, to už ovšem dávno neplatí. Například loni tam zejména o víkendu mířily davy milovníků vody, zcela zásadním způsobem se v místě zlepšily služby. Vznikl resort Wake Surf Náklo, kde mají zájemci k dispozici speciální loď určenou pro wakesurfing, wakeboarding a vodní lyžování.

 

Na Nákle se v posledních letech výrazně zlepšily služby.

A co ty ostatní?

Přímo na Prostějovsku se nachází ještě další dva zatopené lomy. Zatímco v Brodku u Prostějova je zakázaný vstup a místní jej využívají jen sporadicky. V Hradčanech-Kobeřicích se lom nachází v okouzlující přírodě. V minulosti bojoval s nepořádkem, který zanechávali návštěvníci z řad tamější romské komunity. To už však neplatí, situace se výrazně zlepšila a lidé se opět ve velkém vrací. Dokonce pro ně byl otevřen i kiosek s občerstvením.