LEDEN

Důležitá bitva na úvod letopočtu 2020 o průběžné třetí místo extraligové tabulky skončila pro ženy VK Prostějov triumfem 3:1 nad Ostravou. Ve čtvrtfinále Českého poháru Hanačky bezproblémově vyřadily Frýdek-Místek po výsledcích 3:1 a 3:0. Volejbalistky vékáčka otočily zdánlivě ztracené krajské derby ve Šternberku z 0:2 na 3:2 a v nejvyšší české soutěži díky tomu zůstaly na výborné třetí pozici.

ÚNOR

Rozjetá parta VK si do třetice během krátké doby poradila s frýdecko-místeckými Sokolkami, tentokrát ligově a hladce 3:0 – šlo o sedmé vítězství za sebou. Město Prostějov dostalo přiděleno pořadatelství volejbalového Mistrovství Evropy kadetek 2022. Velkým zklamáním skončil pro svěřenkyně Lubomíra Petráše závěrečný turnaj ČP žen 2019/20 v Brně, kde po semifinálové prohře 1:3 s Olympem Praha utrpěly v utkání o bronz debakl 0:3 od Liberce. V UNIQA extralize se prostějovská děvčata chytila herně na palubovce Šelem Brno (navzdory porážce 1:3) a výsledkově na půdě Ostravy (cenný skalp 3:1).

BŘEZEN

Dlouhodobou část nejvyšší národní soutěže uzavřel mančaft okolo kapitánky Michaely Zatloukalové domácími neúspěchy 1:3 s Olympem Praha a 2:3 s Libercem a následným suverénním vypleněním Přerova 3:0, čímž v těsné přetahované uhájil čtvrtou příčku. Stejně jako na podzim patřila obě druholigová derby mezi TJ OP Prostějov a VK Prostějov B výběru ópéčka, a to dvakrát 3:1. Juniorky vékáčka postoupily přes Kralupy nad Vltavou do závěrečné fáze kvalifikace o extraligu U19. Rovněž český volejbal přistoupil k předčasnému ukončení veškerých soutěží vzhledem ke koronavirové krizi. Prostějovským ženám zůstalo čtvrté místo po nadstavbě, juniorky postoupily do rozšířené extraligy U19 a kadetky obsadily mezi tuzemskou elitou šestý post. Český volejbalový svaz na svém facebookovém profilu virtuálně dohrál extraligová play-off dospělé kategorie, Hanačky podle hlasování fanoušků postoupily do finále a tam podlehly pražskému Olympu.

DUBEN

Přerušení, zrušení či odložení všech utkání, soutěží, závodů i akcí, individuální nebo vůbec žádná příprava a čekání, co přijde dál v souvislosti s koronavirovou výlukou – tak to během dubna vypadalo ve všech sportovních odvětvích na území České republiky.

KVĚTEN

Ženy i mládežnice VK Prostějov obnovily společné týmové tréninky. Rivalský oddíl UP Olomouc oznámil, že do něj z vékáčka přestupují smečařka Lucie Nová a blokařka Nikola Stümpelová. Jako náhrada byly angažovány dvě posily z Frýdku-Místku na dané posty: Tereza Pluhařová a Michaela Jurčíková. Změna proběhla též na liberu, kde místo Terezy Slavíkové odcházející do Šternberka zaujala odchovankyně Adéla Stavinohová díky návratu z Olomouce.

ČERVEN

Kapitánka vékáčka Michaela Zatloukalová se odebrala na mateřskou dovolenou, na nahrávku místo ní dorazila Iva Šípová z Ostravy. V Národním sportovním centru Prostějov absolvovala soustředění reprezentace žen ČR, do níž nakoukly i dvě plejerky VK – Klára Dvořáčková a Gabriela Kopáčová.

ČERVENEC

Nedlouho po ženách VK Prostějov zakončily společnou přípravu a tím vlastně celý ročník 2019/20 i oddílové mládežnice. Národní sportovní centrum PV přivítalo na téměř měsíčním soustředění reprezentaci žákyň ČR. Do českého národního výběru žen U23 byly povolány prostějovské hráčky Adéla Stavinohová a Klára Dvořáčková. Pod širým nebem vyvrcholil 29. ročník Hanácké volejbalové ligy smíšených družstev, triumfoval celek Našrot. V hale NSC Prostějov strávily reprezentační kemp rovněž ženy českého národního výběru, zapojily se i Klára Dvořáčková a Gabriela Kopáčová z vékáčka.

SRPEN

Týmové tréninky před novou sezónou otevřely prostějovské volejbalistky, z poloviny jinak složené a s novým asistentem trenéra Jakubem Krčmařem, dosud statistikem. Nové obsazení dostal též post kapitánky, za kterou hlavní kormidelník Petráš určil zkušenou střeďačku Michaelu Jurčíkovou. Mládežnice VK se vydaly na tradiční letní soustředění do Karlova pod Pradědem v Jeseníkách. Dospělý ansámbl vékáčka vyšel z úvodních přáteláků na palubovce KP Brno nerozhodně po výsledcích 1:3 a 3:1, kromě toho byl nasazen přímo až do osmifinále evropského Challenge Cupu. Při Dudy Cupu 2020 v plážovém volejbalu se na charitu vybralo šestnáct tisíc korun.

ZÁŘÍ

Tereza Baláková zakončila svou beachvolejbalovou sezónu triumfem na Letním poháru v Brně a méně povedeným mistrovstvím republiky v silné konkurenci. Ženy Prostějova před otevřením extraligového účtu vyhrály přípravný turnaj v Ostravě, zatímco na Tomi-Remont Cupu v Olomouci skončily až páté. Testovací klání si střihly rovněž juniorky a kadetky VK, v domácím prostředí Národního sportovního centra Prostějov z toho bylo první a třetí místo. UNIQA extraligu ČR 2020/21 otevřely naše volejbalistky nadějnou pětisetovou bitvou proti favorizovaným Šelmám Brno (2:3).

ŘÍJEN

Ve čtyřech setech se povedlo zvládnout důležité hanácké derby nad papírově slabším Přerovem, v rozletu však vékáčko přibrzdila domácí prohra 1:3 s KP Brno. Další zápasy už Petrášovy svěřenkyně nestihly vinou hygienické stopky při šíření covid-19, ještě předtím absolvovaly úvodní turnaje svých extraligových soutěží oddílové kadetky (úspěšně) i juniorky (se samými porážkami). Následovala pauza s vynucenou přípravou venku pod širým nebem.

LISTOPAD

Drtivá většina sportovních soutěží a akcí v ČR byla odložena či zrušena, příčinou je vládní zákaz po dobu epidemie covid-19. Šéftrenér mládeže VK Prostějov zorganizoval jakožto kouč reprezentace českých žákyň soustředění ve Slovinsku, zúčastnily se i jeho klubové svěřenkyně Andrea Fabikovičová, Simona Marešová a Andrea Píchalová. I volejbalistky vékáčka znovu rozběhly své ligové boje, leč neúspěšně – padly v Králově Poli 1:3. Dlouhodobá část UNIQA extraligy žen byla zkrácena zrušením nadstavby.

PROSINEC

Též Petrášova suita hromadila porážky jak na tuzemské scéně, tak v mezinárodní konfrontaci. Díky odstoupení FC Porto sice postoupila bez boje až do čtvrtfinále evropského Challenge Cupu, ale tam inkasovala nejvyšší prohru v dosavadní klubové historii od nabušené Alby Blaj z Rumunska plné srbských legionářek. Alespoň že v české lize se podařilo černou bilanci přerušit triumfem 3:1 ve Šternberku, čímž děvčata VK poskočila z posledního místa tabulky na sedmé.