Právě doprava a komunální služby spadají v Prostějově do resortů, za které je na radnici zodpovědný náměstek primátora Jiří Pospíšil. Ten v rámci dnešní speciální přílohy PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku zhodnotil jak největší aktuální problém v dopravě v našem městě, tak fungující odpadové hospodářství.

Prostějovu se velice dobře daří v posledních dvou letech řešit palčivý problém v dopravě, který sužuje i ostatní města v republice. Jde o motorová vozidla, která po prošlé STK nechávají majitelé stát na různých místech města a na jakékoliv výzvy k odstranění vraků aut nereagují. V roce 2022 město řešilo 152 takovýchto vozidel, letos zatím 22 aut. A pozor, během uvedeného období už došlo k desítkám odtahů vraků, o které majitelé nejevili žádný zájem. „Během celého roku 2022 se podařilo pracovníkům Odboru správy a údržby majetku města Magistrátu města Prostějova a strážníkům okrskové služby Městské policie Prostějov odstranit z veřejných prostranství celkem 43 vozidel bez platné technické kontroly, kdy majitelé vozidla po upozornění většinou odstranili sami. Pokud takto neučinili, byla vozidla z komunikací odstraněna městem. V roce 2023 bylo odtaženo z veřejného prostoru, po splnění všech zákonných podmínek, celkem 10 vozidel. Zajištění odstranění některých vozidel je značně problematické, jelikož jsou předmětem dědického řízení, případně lze jen stěží dohledat provozovatele. V současné době je v řešení i vozidlo, které není v registru silničních vozidel České republiky, jelikož je vedeno patrně ve Velké Británii,“ nastínil náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Poslední odtah celkem čtyř vozidel proběhl začátkem ledna letošního roku. Vozidla jsou zatím odstavena na parkovišti společnosti PV Recyklace a čekají na vyzvednutí, prodej v dražbě nebo likvidaci. „Jejich provozovatelům se s narůstajícím časem neustále zvyšují náklady, které budou muset ve finále městu Prostějovu zaplatit. Pokud takto vzniklé náklady nepokryje výtěžek z dražby, bude je město Prostějov následně po provozovatelích vozidel vymáhat soudní cestou, což znamená další nárůst nákladů,“ doplnil informace náměstek Pospíšil.

Město Prostějov tedy vyzývá majitele a provozovatele vozidel s propadlou technickou kontrolou, která buď blokují parkovací místa ve městě, nebo byla již městem odtažena a odstavena na odstavném parkovišti, aby neváhali a o svá vozidla se co nejdříve postarali. Ušetří si tak nemalé finanční prostředky. V případě dotazů je možno kontaktovat pracovníka Odboru správy a údržby majetku města Petra Poláka na tel. 582 329 558.

Náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil rovněž zhodnotil aktuální stav odpadového hospodářství v našem městě. „Myslím, že systém nakládání s odpady u nás v Prostějově je na velmi dobré úrovni. Zmíním v minulosti vybudované podzemní kontejnery v centru města, dále polopodzemní kontejnery v některých částech města, které zvýšily kapacitu. Zavedli jsme také kontejnery na kovy s tím, že kovy se mohou odkládat i do kontejnerů na plast, vzhledem k tomu, že naše svozová firma má třídicí linku, na níž je schopna kovy od plastů oddělit. V loňském roce jsme do provozu zavedli i kontejnery na olej. Pro zkvalitnění a maximální čistotu u sběrných míst svážíme již více než dva roky tříděný odpad dvakrát v týdnu. Docházková vzdálenost ke sběrným hnízdům je do sta metrů,“ vypočítal Jiří Pospíšil. „A co bychom mohli ještě udělat pro zvýšení kvality? Ve hře je vybudování dalších polopodzemních kontejnerů, které svou kapacitou převyšují kontejnery klasické,“ doplnil náměstek Pospíšil.

O tom, že systém nakládání s odpady je v Prostějově na velmi dobré úrovni, svědčí i to, že se každoročně město umísťuje na předních místech v soutěži O keramickou popelnici.