BESIP je hlavní koordinační subjekt bezpečnosti silničního provozu v ČR, expertní orgán v oblasti působení na lidského činitele. Je samostatným oddělením Ministerstva dopravy ČR, které garantuje a plní Národní strategii bezpečnosti silničního provozu pro období 2021 až 2030.

Ta si stanovila snížení počtu usmrcených a těžce zraněných osob na pozemních komunikacích o polovinu v roce 2030 vůči výchozímu stavu, kterým je průměr let 2017 až 2019.

Čtrnáct krajských koordinátorů BESIP ve 14 krajích ČR pořádá akce pro veřejnost, pro řidiče na silnicích, semináře a besedy a prezentuje Road show BESIP Team – interaktivní výstavní systém.

BESIP vede a provádí komunikaci klíčových témat a informačně preventivní kampaně na celostátní úrovni. Zabývá se dopravní výchovou, zejména budováním hodnotového systému, výukou dopravní výchovy na základních školách, metodickou a didaktickou podporou výuky dopravní výchovy. Pořádá dopravní soutěže mladých cyklistů a podává informace pro laickou i odbornou veřejnost.

Prostějovský region spadá pod krajského koordinátora Miroslava Charouze, který má sídlo v Olomouci.

 

Speciální příloha BURZA PRÁCE a VZDĚLÁNÍ je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 18. září