Změnu školského zákona, podle níž budou moci žáci a žákyně devátých tříd podávat tři přihlášky místo původních dvou, schválila na mimořádné schůzi Poslanecká sněmovna. Na tomto návrhu se shodli poslanci a poslankyně všech sedmi parlamentních stran a schválili ho ve zrychlené podobě. Zákon ještě nyní musí posvětit Senát a podepsat prezident České republiky. Už nyní se ale jistě řadě žáků a rodičů ulevilo, protože potíže po dvou odmítnutých žádostech byly v minulém roce nemalé. A i letos bude uchazečů velké množství.

 

Školskou novelu připravilo Ministerstvo školství, ale předložili ji sami poslanci, aby mohli zrychlit její přijetí. Po schválení novely, kterou podpořili jednotně všichni přítomní poslanci, ministr Bek řekl, že se tím napravuje desetiletí zpoždění, a to i v rámci digitalizace, protože nově se budou moci přihlášky podat elektronicky. Ubude tak papírování.

Zájemci o studium budou moci v přihlášce stanovit prioritní školy podle toho, kde by chtěli studovat nejvíc. Úspěšní žadatelé budou díky digitalizaci přijímacího řízení umístěni s ohledem na preferovanou školu a výsledky, čímž by se mohlo celé přijímací řízení výrazně urychlit. Ať už se bude týkat přijetí, či odmítnutí.

Systém pro digitalizaci přihlašování na střední školy zajistí příspěvková organizace Cermat. Dosavadní proces přijímacího řízení je podle kritiků zdlouhavý, nepřehledný a způsobuje nejistotu těm, kteří jsou přijímáni až po náhradním termínu a na odvolání.

Ještě v letošním roce mohli žáci a žákyně poslat papírové přihlášky na dvě vybrané střední školy. Přijetí na školu museli potvrdit odevzdáním zápisového lístku do deseti pracovních dnů od dodání. I toto novela zákona ruší. Nově tak budou přijati právě, pokud uspějí v rámci přijímacího řízení a bude tato škola jejich preferovanou.

 

Speciální přílohu BURZA ŠKOL najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 6. listopadu