V rámci novely zákona, která vejde pro letošní přijímací řízení v platnost, dojde k řadě novinek, které si v krátkosti u příležitosti této speciální přílohy PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku shrneme, abyste přesně věděli, co vás, případně vaše ratolesti chystající se na střední školu, bude čekat. Známý je už termín prvního kola „přijímaček“, i jaký bude po jejich absolvování následný postup, ale i co vše se oproti předešlým rokům změnilo.

 

* termín pro podání přihlášek na střední školy je letos stanoven od 1. do 20. února 2024 do oborů bez nutnosti talentových zkoušek.

* v letošním roce se budou přihlášky na SŠ posílat v elektronické podobě a není třeba její papírová kopie, která však také zůstává v platnosti pro případ, že nechcete zasílat elektronicky. (Podpis zákonného zástupce se dá zajistit například prostřednictvím bankovní identity)

* poslat mohou žáci tři přihlášky na tři vybrané střední školy

* žáci si musí předem zvolit, která ze škol má pro ně největší prioritu, což musí být uvedeno i v přihlášce

* případné povinné přílohy k přihlášce stačí kopie (lékařské potvrzení, doporučení a další materiály)

* prospěch ze základní školy bude pro střední školu volitelným kritériem k přijetí

* dva řádné termíny přijímacích zkoušek jsou stanoveny na pátek 12. dubna a pondělí 15. dubna 2024

* náhradní termíny přijímaček jsou v pondělí a úterý 29. a 30. dubna 2024

* výsledky prvního kola budou známy v elektronické podobě nejpozději v polovině května

* nově odpadá zápisový lístek

* odvolání proti nepřijetí zůstává platné, ale předpokládá se minimální využití v případech, kdy dojde k pochybení)

* pravidla pro druhé kolo platí stejná jako u prvního

* od třetího kola je pak vše v gesci jednotlivých středních škol

PRO WEB ILUSTRAČNÍ FOTO z netu

…………………………………………………………………….

NA 4 SLOUPCE VPRAVO:

Jak se připravit na přijímací zkoušky na střední školu?

Přijímací zkoušky na střední školu jsou důležitým krokem na cestě k vašemu vzdělání a budoucí kariéře. Správná příprava může udělat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku vám přináší hned několik klíčových tipů a rad, jak se nejlépe připravit na aktuální fázi vašeho vzdělávání.

BEZ ŠTOČKŮ, jen ztučnit

Plánování a příprava

Vaše cesta začíná plánováním a přípravou. Zvažte, který obor nebo specializaci chcete studovat. Rozhodněte se, které školy vás zajímají, a zjistěte požadavky na přijímací zkoušky pro tyto konkrétní školy. Každá škola může mít odlišné požadavky, na něž například klade větší váhu. Dle toho je tak třeba zacílit přípravu.

Zkoušky z předchozího vzdělání

Získání kopií předchozích přijímacích zkoušek, pokud jsou k dispozici, je užitečným prvním krokem. To vám umožní seznámit se s formátem zkoušek a typickými otázkami, které můžete očekávat. Jednotné přijímačky jsou totiž velmi obdobné každým rokem a můžete tak očekávat, že velmi podobné otázky a témata vás budou čekat i během těch letošních.

Studijní materiály

Investujte do studijních materiálů, jako jsou učebnice, pracovní sešity a on-line zdroje. Ty vám poskytnou přehled o učivu a cvičení na různé dovednosti. Můžete také využít on-line platformy a aplikace, které nabízejí interaktivní cvičení a testy. V dnešní době se dá těchto materiálů najít opravdu mnoho.

Pomoc učitele nebo tutora

Máte-li nějaký konkrétní problém nebo otázku ohledně učiva, neváhejte a obraťte se například na svého učitele na základní škole či třeba některého ze starších studentů, který vám může poradit. Za zeptání nic nedáte a žádný učený z nebe nespadl, takže se není třeba stydět. To stejné pak platí i v případě pomoci ohledně přípravy.

Pravidelnost

Opakování je matka moudrosti a pravidelné opakování může být zásadním faktorem. Začít až těsně před zkouškou se totiž může zásadně nevyplatit. Zabere vám to spoustu času v posledních dnech či týdnech a nemusí to mít ten kýžený výsledek. Raději začněte daleko dříve a najděte si každý týden hodinku či raději dvě, kdy se těmto věcem budete věnovat. Výsledky se jistě dostaví.

 

Speciální přílohu BURZA ŠKOL najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 6. listopadu