Zná to asi každý. Životadárné sluneční paprsky jsou čím dál tím slabší a s přicházejícím podzimem nám jaksi ubývá síla. Pokud se s tím spokojíme bez toho, abychom pro zlepšení něco udělali, budeme neustále unavení a chřipka nebo angína si na nás doslova „smlsnou“. Mějte na paměti, že především na podzim a v zimě je potřeba dodávat tělu dostatek vitaminů a minerálních látek. A k čemu jsou dobré základní druhy vitaminů? Večerník přináší přehled těch nejdůležitějších.

 

 Vitamin C

velmi silný antioxidant, který má zásadní vliv na imunitu organismu a zároveň je jeho důležitou součástí. V lidském organismu plní řadu důležitých funkcí, podporuje imunitu, omezuje oxidaci, snižuje pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, předchází vzniku paradentózy a zamezuje krvácivost dásní, napomáhá ke správné tvorbě kolagenu, urychluje regeneraci při fyzické a psychické aktivitě, podporuje hojení poúrazových stavů a ochraňuje organismus před virovými infekcemi. Lidské tělo, na rozdíl od těla zvířat, si neumí vytvořit vitamin C samo a je tedy nezbytné přijímat jej z potravy nebo pomocí potravinových doplňků.

Vitamin E

důležitý vitamin rozpustný v tucích, jenž dokáže zpomalit věkové změny v těle. Patří mezi antioxidanty, které v organismu chrání buňky před volnými radikály. Pomáhá odbourávat škodliviny a tím přispívá k detoxikační schopnosti jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, podílí se na obnově a růstu svalových tkání.

Vitamin B2 (riboflavin)

jedním z nejrozšířenějších vitaminů vůbec, podílí se na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, stejně jako k udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku.

Zinek

stopový prvek, který společně s hořčíkem patří mezi nejdůležitější minerální látky. Je vynikajícím antioxidantem, který ovlivňuje růst a dělení buněk, má pozitivní vliv na imunitní systém a podílí se na metabolismu cukrů, bílkovin, hormonů a vitaminů.

Železo

patří mezi nejdůležitější prvky, ale většina populace se potýká s jeho nedostatky. Železo je nezbytné pro správné vytváření hemoglobinu, tedy červeného krevního barviva, které transportuje kyslík do tkání. Železo patří mezi důležité faktory, které udávají, kolik kyslíku se dostane do mozku, srdce a do ostatních důležitých orgánů a svalů.

 

Během podzimu a nadcházející zimy bychom měli pamatovat na pravidelné užívání vitaminů.

1. pád    vitamin vitaminy

2. pád    vitaminu              vitaminů

3. pád    vitaminu              vitaminům

4. pád    vitamin vitaminy

5. pád    vitamine              vitaminy

6. pád    vitaminu              vitaminech

7. pád    vitaminem          vitaminy