Parlament není jen v Praze. Funguje například i na ZŠ v Melantrichově ulici. Být jeho členem neznamená „jen“ vykonávání funkce tzv. prostředníka mezi vedením školy a spolužáky. V první řadě musí uchazeči o členství upoutat spolužáky svou prezentací v předvolební kampani, která na škole trvala týden, a následně pak uspět ve volbách. A ty nedávno na škole proběhly.

 

Volby do Žákovského parlamentu (ŽP) se konaly pod dohledem volební komise, tajným hlasováním, s úpravou hlasovacích lístků za plentou ve volební místnosti a následným vložením do zapečetěné opravdové volební urny. Pak se hlasy sečetly a ve školním rozhlase byli vyhlášeni úspěšní kandidáti, kteří svým souhlasem stvrdili svoje členství ve školním parlamentu.

Tím se také zavázali k celoroční práci, jíž není zrovna málo. Členové Žákovského parlamentu se několikrát do roka schází s ředitelem školy Romanem Pazderou, kde přednesou sesbírané informace od spolužáků o tom, co by bylo dobré ve škole zlepšit, co se jim ve škole líbí a co by chtěli i nadále rozvíjet. Kromě toho se potkávají sami se svou koordinátorkou paní učitelkou Nikolou Dudovou a plánují realizaci některých nápadů formou projektů, soutěží a her napříč oběma stupni.

V říjnu vyhlásili soutěž o nejstrašidelnější třídu, které se zúčastnily všechny třídy 1. stupně a některé třídy z 2. stupně. „Poslední říjnový den členové žákovského parlamentu chodili a společně bodovali kostýmy a výzdobu jednotlivých tříd. Vítěznou třídu čekala strašidelná odměna. Následoval projektový halloweenský den určený žákům čtvrtých a pátých ročníků. Ti kromě práce s textem o paranormálních jevech, zažili také strašidelnou matematiku, prošli si halloweenskou stezku, kde si vyzkoušeli své znalosti z anglického jazyka. Na jednom ze stanovišť na ně čekala Mystery box, na dalším si zahráli Snakes and ladders game, nechyběl oblíbený Spider´s Path a mnoho dalších aktivit. Na závěr rej masek navštívil naši mateřskou školu a spolužáky z 1. tříd. Všichni se tento den nejen bavili, ale také učili nové věci,“ popsala Kamila Sedláčková.

Tím to ovšem nekončí. Na listopad si členové parlamentu naplánovali nově vyzdobit školní čítárnu, v prosinci si prosadili uskutečnění poznávací exkurze na Slovensko, která bude spojená s návštěvou vánočních trhů v Bratislavě, připravují také vánoční sportovní turnaj a další soutěž s překvapením. „Jsme rádi, že se můžeme alespoň zčásti podílet na aktivitách ve škole, že můžeme mluvit otevřeně s panem ředitelem, který nám naslouchá, snaží se nám vyhovět, a věříme, že se nám i letos podaří zapojit do parlamentních aktivit co nejvíce žáků i vyučujících,“ shodují se členové Žákovského parlamentu v Melantrichově ulici.