Změny v letošních maturitách představil koncem ledna ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Ukončil tak spekulace o tom, že by maturantům mohl odpadnout didaktický test a zkouška byla zcela odlišná od té loňské.

„Chtěli jsme vše vybalancovat tak, aby byly zachovány základní prvky a abychom zároveň vyšli vstříc složité situaci,“ konstatoval ministr Robert Plaga s tím, že didaktické testy se rušit nebudou. „Tvoří minimum pro všechny. A je na ně možné se připravit distančně,“ vysvětlil postoj ministerstva. Doporučil zároveň web organizace CERMAT a aplikaci INSPIS, které mohou v přípravě pomoci.

Didaktické testy by ale měly být delší časově, studenti budou mít k jejich vypracování o deset, respektive patnáct minut více. Studenti, kteří se podíleli na boji s koronavirem, dostanou o termín více. Totéž bude platit pro ty, kteří v době maturity budou v karanténě a v izolaci. Ministr rovněž vysvětlil, proč se vláda rozhodla nezrušit ústní část maturit. „Právě v ní jsou odborné předměty klíčové pro další uplatnění studenta.“ Vláda však ustoupila v otázce termínů, profilovou část tak budou moci studenti a učni absolvovat do 25. června.

Ministerstvo nechá školám volnou ruku v tom, jak naloží s jejich vlastní částí maturit a také s praktickými zkouškami. K tomu, aby se třeba učni k závěrečné zkoušce dostali, bude klíčové, jak si vedli v prvním pololetí závěrečného ročníku. „Zároveň školám doporučujeme, aby se zaměřily pouze na předměty související se závěrečnou nebo maturitní zkouškou,“ poznamenal Robert Plaga a dodal: „Vyšší odborné školy budou mít možnost absolutoria uskutečnit do konce srpna.“