Dnes je pátek 17.1.2025, svátek slaví Drahoslav
Vynikající sváteční dobroty do vaší kuchyně

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří také vánoční cukroví. Pojďme se na nějaké podívat.

 

Kokosky s marmeládou

 

Ingredience:
Kokosky:

2 bílky

200 g cukru krupice

100 g strouhaného kokosu

Linecká kolečka:

200 g hladké mouky

60 g moučkového cukru

120 g másla

1 žloutek

marmeláda na slepení

tabulka čokolády na vaření

Postup:

V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s cukrem na hustý a lesklý sníh. Poté přidáme kokos a jemně promícháme. Ze sněhové hmoty tvoříme na plech vyložený pečicím papírem stejně velké hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Hotové a vychladlé kokosky slepujeme s lineckými kolečky pomocí marmelády. Nakonec cukroví máčíme v rozehřáté čokoládě.

Linecká kolečka: Na vále zpracujeme mouku společně s cukrem, žloutkem a máslem na pevné těsto, které dáme na chvíli do lednice odležet. Poté těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenký plát a vykrajujeme stejně velká kolečka. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, přibližně 10 minut.

 

Babiččino vinné cukroví

Ingredience:

300 g hladké mouky

200 g másla

6 lžic bílého vína

2 žloutky

1 lžička vanilkového cukru

Na obalení:

1 vanilkový cukr

miska moučkového cukru

Postup:

Na vále zpracujeme změklé máslo společně s moukou, cukrem, vínem a žloutky na pevnější těsto, které dáme do lednice nejlépe přes noc odležet. Poté těsto rozválíme nejlépe mezi dvěma fóliemi na plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 12-15 minut. Hotové, ještě teplé cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pudinkové rohlíčky

 

Ingredience:

650 g hladké mouky

450 g másla

220 g moučkového cukru

3 žloutky

3 vanilkové pudinkové prášky

Postup:

Na vál prosejeme mouku společně s moučkovým cukrem. Poté přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky a pudinkové prášky. Vše řádně vypracujeme na hladké a pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na chvíli odležet. Těsto dáme do strojku na cukroví s ozdobnou trubičkou a vytlačujeme stejně dlouhé válečky, které nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme na rohlíček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 8-10 minut.

 

Pochoutkové řezy

 

Ingredience:

280 g másla

200 g moučkového cukru

200 g mletých vlašských ořechů

150 g hrubé mouky

6 bílků

Poleva:

6 žloutků

280 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

Postup:

Do mísy vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme moučkový cukr, mouku a vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby přibližně na 15-20 minut upéct. Na hotový, ještě horký plát natřeme polevu a necháme dobře vychladnout a zaschnout. Nakonec řezy nakrájíme na obdélníčky.

Poleva: V míse vyšleháme žloutky společně s oběma cukry na hustou a nadýchanou polevu.

Čokoládové perníčky

Ingredience:

800 g hladké mouky

280 g moučkového cukru

120 g Hery

5 lžic rozehřátého medu

2 celá vejce

2 žloutky

2 lžičky jedlé sody

2 lžíce perníkového koření

1 lžíce práškového kakaa

hrst rozinek

hrst nakrájených ořechů

čokoládová poleva na vaření

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme med rozehřátý společně s Herou, vejce, žloutky, sodu, perníkové koření, kakao, nakrájené rozinky a ořechy. Vše řádně vypracujeme na hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a vložíme do lednice odpočinout. Z těsta odebíráme přiměřené množství, které vtláčíme do vymazaných formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut. Nakonec perníčky namáčíme v rozehřáté čokoládové polevě. Můžeme dozdobit dle vlastní fantazie barevným cukrářským zdobením, nebo použít tmavou čokoládovou polevu na základ a dozdobit bílou čokoládou.

Višňové košíčky

 

Ingredience:

150 eg hladké mouky

110 g másla

80 g moučkového cukru

50 g mletých ořechů

1 žloutek

Náplň:

višňová marmeláda

Pusinky:

2 bílky

100 g cukru krupice

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek, cukr a ořechy. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké těsto, které dáme zabalené do lednice odpočinout. Poté z těsta na pomoučněném vále vyválíme silnější plát, ze kterého vykrajujeme stejně velká kolečka. Každým kolečkem vyplníme vymazanou formičku na košíček a dáme do trouby přibližně na 10 minut upéct. Hotové, ještě teplé košíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Nakonec do každého košíčku dáme přiměřené množství marmelády a přiklopíme sněhovou pusinkou.

Pusinky: V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s cukrem na pevný a lesklý sníh. Sušíme
v mírně vyhřáté troubě přibližně 1,5 hodiny.

Pusinky s pistáciovou krustou

Ingredience:

5 bílků

200 g cukru krupice

150 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

tabulka bílé čokolády

miska mletých pistáciových oříšků

Postup:

V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s krupicovým cukrem na hustý a lesklý sníh. Poté přidáme moučkový a vanilkový cukr. Bílkovou hmotu dáme do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme stejně velká kolečka. Sušíme v mírně vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny. Nakonec každé kolečko namočíme v rozehřáté čokoládové polevě a obalíme v mletých pistáciích.

Bílkové kuličky

 

Ingredience:

2 bílky

450 g strouhaného kokosu

450 g moučkového cukr

1 lžíce rumu

tabulka bílé čokolády

kokos na obalení

Postup:

Do mísy vsypeme strouhaný kokos, přidáme cukr a bílky. Poté podle potřeby přidáváme rum. Vše řádně vypracujeme na pevné těsto, ze kterého ručně tvarujeme stejně velké kuličky. Každou kuličku namočíme do rozehřáté bílé čokolády a obalíme ve strouhaném kokosu.