Konečně „přišlo“ jaro. Stejně jako ženy tu více tu méně odkládají části přebytečného oblečení, tak i česká vláda zvolna ruší mnohé ze svých restrikcí, které nařídila v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Činí tak přitom ještě pomaleji než ty nejstydlivější zástupkyně něžného pohlaví. Přesto je všem kolem nás jasné, že díky kombinaci příznivějšího počasí, celkového promoření a přibývajícího počtu očkovaných už návrat k normálnímu životu nic nezastaví.

Je to více než rok po tom, co byl v naší zemi poprvé vyhlášen nouzový stav. Stalo se tak přesně 12. března 2020 a původně byl vyhlášen na 30 dnů. Nakonec skončil 17. května… 

Loňské léto „jelo“ v normálních kolejích a mnozí lidé uvěřili tomu, že koronavirus zmizel z povrchu zemského. Tak tomu ovšem nebylo a podzim nám to dal jasně najevo. Rychlost nárůstu počtu nakažených v září a zejména v říjnu byl vskutku enormní a překvapil i většinu odborníků. Vláda 5. října opět vyhlásila nouzový stav a začala přijímat jedno omezení za druhým. Mezi prvními přišel zákaz hromadného zpěvu. O účinnosti mnohých z nich se mezi lidmi vedly rozsáhlé diskuse. Nebylo se čemu divit. Minimálně zákazy nočního vycházení v době zavřených obchodů, omezení pohybu mimo katastr obce či naopak nařízení nošení respirátoru ve volné přírodě se zcela míjelo s elementární logikou a jejich účinnost se v boji s pandemií blížila efektivitě šamanskému zaklínání.

Přesto některá z nich jako například nošení respirátorů v uzavřených prostorách s více lidmi jistě svůj přínos měla a snad i díky nim a navzdory chmurným předpovědím české zdravotnictví zcela nezkolabovalo.

Nikdo však nemůže popřít skutečnost, že nápor na některých odděleních byl dosud nevídaný. Rovněž nelze pominout fakt, že i kvůli pandemii zemřelo v roce 2020 zhruba o 17 tisíc lidí více jak v předchozích dvou letech. Převedeno na zlomky by se zhruba dalo říci, že místo každoročně předpokládaných šesti lidí, v uplynulém roce zemřelo lidí sedm.

Naopak dopad opatření zasáhl úplně každého. Nejvíce dolehl na starší lidi, kteří se často ocitli v naprosté izolaci, a také na děti, které byly mimo jiné cíleně přikovány ke svým počítačům či tabletům, a ještě výrazně omezily pohyb, než tomu bylo v minulosti. Dá se předpokládat, že u obou skupin to do budoucna způsobí řadu zdravotních problémů spojených s obezitou či psychickými problémy.

Večerník vás na svých stránkách o vývoji situace dlouhodobě a velmi podrobně informoval, takže kdo chtěl, měl o aktuálním stavu věcí vždy dokonalý přehled.

Nyní se celý svět i díky očkování vrací pomalu do normálu, na druhou stranu je nepochybné, že koronavirus na naší planetě i nadále zůstane a zařadí se tam, kam patří, tedy do skupiny patogenů způsobujících nejrůznější často dosti nebezpečné druhy chřipky.

Pokud však nechceme, aby se opět masivně rozšířil, stane se očkování proti němu pravidelným rituálem, jemuž se prostě nevyhneme. Na ekonomické a mnohé další dopady nejrůznějších opatření si však ještě budeme muset počkat, ty se v tuto chvíli předpovídat nedají.

Nicméně abyste na další bezpečný a hlavně zdravý život navzdory koronaviru byli i vy lépe připraveni, přináší vám PROSTĚJOVSKÝ Večerník tuto speciální přílohu.

 

 Speciál vychází 31. května jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.