Podnikatelé se nemusí bát. Pokud jim kvůli koronaviru klesly tržby na méně než polovinu, dostanou od vlády za každý den tisíc korun. Kompenzační bonus se od února zdvojnásobil. Zároveň zaměstnavatelé získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Pokračuje také program Antivirus, prostřednictvím něhož stát mimo jiné proplácí mzdy zaměstnanců uzavřených či omezených provozů. Aktuálně Ministerstvo financí prodloužilo vyplácení kompenzačního bonusu až 1 000 korun denně pro podnikatele zasažené vládními omezení i za květen.

Nový systém by měl podle ministerstva financí pomoc dostat k podnikatelům rychleji a ve větším objemu. Základem podpory jsou programy, které se osvědčily a fungují. Ty se zároveň rozšíří, jiné se utlumí. Podpora je zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Peníze budou vypláceny za období do 31. ledna, první z nich se na kontech postižených podnikatelů objeví nejdříve v únoru. Jisté kompenzace by se měly dočkat také obce, které jsou postiženy snížením příjmů ze sdílených daní. 

Stát k těmto kompenzacím přistoupil, neboť v případě mnohých podnikatelů byl propad jejich zisků bezprostředně ovlivněn jeho administrativním zásahem kvůli šíření epidemie.

Zároveň bude pokračovat program Antivirus a zaměstnavatelé také budou nadále získávat podporu na základě počtu zaměstnanců, a to 500 Kč za jednoho zaměstnance na den. Současně bude muset být opět splněna podmínka poklesu tržeb o minimálně 50 procent.

Z programu Antivirus stát proplácí příspěvkem celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady lidem v karanténě do 39 000 korun. Příspěvkem B úřady práce dorovnávají 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29 000 korun.

Finanční správa evidovala v únoru přes půl milion žádostí o příspěvek v souvislosti s podzimními vládními opatřeními. Většinu z nich vyplatila, padlo na to 4,9 miliardy korun. Za jarní období správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

 

 Speciál vychází 31. května jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.