Už po dvacáté osmé si to tenisté na prostějovských kurtech rozdají o vítězství na turnaji MONETA Czech Open. Elitní podnik na Hané berou příznivci téměř jako samozřejmost, vždyť se zde hraje od roku 1994. Mnohem méně fanoušků si uvědomuje, že tak samozřejmé to zase není. Na okruhu ATP se poměrně často turnaje ruší a skončí dříve, než se stanou tradičním podnikem. Stačí se podívat do historie – ostravský halový turnaj, jehož poslední ročník ovládl věhlasný Andre Agassi, skončil po pěti letech. S Prostějovem pojil oba podniky rok, v němž se hrál první ročník…

O osm let déle se hrálo na Štvanici. Praha v letech 1987 až 1999 hostila nejvýznamnější domácí turnaj, proto měl v názvu označení Czech Open. V sezóně 2000 pak byl nejprve přeložený z května na září kvůli nedostatku financí, ani to ale nepomohlo a zmizel z tenisového kalendáře.

Na Hané se hraje každoročně bezmála třicet let. Řada hráčů z turnajové listiny osmadvacátého ročníku si ten premiérový nemůže pamatovat z prostého důvodu. Ve chvíli, kdy Slovák Karol Kučera zvedal nad hlavu pohár pro vítěze, zkrátka nebyli na světě.

Prostějov má zásluhou turnaje výborné jméno v tenisovém světě. Díky tomu na Hanou opakovaně přijíždějí špičkoví hráči a ukazují na kurtu fanouškům své umění. Užívejme si tyto zážitky i s patřičnou hrdostí, kterou si tradiční akce špičkové úrovně zaslouží a začtěte se do následujících osmi stran.

 Speciál vychází 14. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.