Piknik je výlet s jídlem. Ale ne takový ten uspěchaný, kdy zabalíte rodině rohlíky na svačinu či toasty do alobalu, kdyby jim po cestě vyhládlo. Piknik je výlet v prvé řadě o jídle a park či zámecká zahrada jsou jen krásnou kulisou. Takže všechno je to naopak. Piknik se velké oblibě těší od počátku 19. století a užívají si jej nejen rodiny s dětmi, ale také zamilované páry.

Co kromě jídla k pikniku potřebujete? V zásadě nic, ale hodit se vám bude jistě pikniková deka. Může to být samozřejmě jakákoli jiná deka, ale když chce člověk udělat dojem, nesmí jej zkazit takovými maličkostmi, jako je například děravá deka nebo nedejbože deka, na které si rád hoví váš domácí mazlíček a která je plná chlupů. A v čem jídlo přepravit? Jídlo můžete pochopitelně naskládat v plastových krabičkách do igelitky, ale asi vám dojde, že to trochu jde proti etiketě piknikování.

Potřebujete koš a deku

Takže jste-li puntičkářští a chcete-li udělat maximální dojem na vaši milovanou polovičku či rodinné příslušníky, existuje krásné příslušenství určené přímo k piknikování. Patří mezi ně zejména krásné piknikové koše, deky a případně i malé elektrické grily. Nezapomínejte však na takové maličkosti, jako je odpadkový pytel na papírky, žádná žena a ani muž nechce vedle sebe bordeláře, který nechá v přírodě pohozené odpadky.

Kam na piknik? 

Nic neovlivní vaše potěšení z pikniku tak jako místo, které si pro tuto událost vyberete. V prvé řadě je nutné odpovědět si na otázku, pro kolik lidí piknik pořádáte a zda budou přítomny i děti. Nejenže byste měli vybrat takové místo, kde si děti vyhrají, ale kde bude například i umyvadlo či toaleta poblíž. Piknikovat bez problémů můžete například v prostějovských Kolářových sadech, na břehu plumlovské přehrady či v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.