Na chvíli se teď odpoutejme od úvah nad mořem, exotikou, zajímavými zahraničními destinacemi. Může to totiž znít jako klišé, ale v České republice jsou také hezké kouty. Vlastně jich není zrovna málo.

Bohužel jsou některá místa trvale v létě zamořena turisty. Ať už jsou to nejvýše položené části Jeseníků, Beskyd nebo Krkonoš, okolí Lipna či města jako Český Krumlov a samozřejmě Praha. Dá se vlastně vůbec někam vyjet, aby se člověk nemačkal v davu turistů a pomalu nelapal po dechu? Pár takových míst znám a rád se o ně podělím. Přitom se nejedná o lokality, které nejsou navštěvované, protože tam není nic zajímavého. Ale zkrátka zatím neměla to štěstí (nebo smůlu?), že by se o ně lidé ve větším zajímali. Prostě zůstávají zatím neobjevené…

 

Krásná moravská města

Na Moravě a ve Slezsku je řada nevzhledných měst. Namátkou Havířov nebo třeba Břeclav. Najdou se ale taková, která rozhodně stojí za návštěvu nebo rovnou pobyt. Jedním z nich je Znojmo. Okresní město v Jihomoravském kraji se těší známosti hlavně díky vinobraním. Ovšem mimo něj bývá téměř prosto turistů. Přitom má hodně co nabídnout, zejména obrovské množství památek. Tak třeba vysokou radniční věž, historické náměstí (které bohužel hyzdí socialistický obchodní dům Dyje), dále románskou rotundu sv. Kateřiny (národní kulturní památka), hrad, velký klášter, městské opevnění a další středověkou věž, podzemí… A dalo by se pokračovat. Znojmo rovněž nabízí spoustu možností, kde se najíst, stejně tak je centrem vinařství v regionu.

Ne tak známým, ale také krásným městem je Nový Jičín. Už jen náměstím, jedním z největších v České republice. Nachází se tam mnoho krásných, opravených měšťanských domů včetně jednoho, v němž přebýval rakouský vojevůdce Ernest Gideon von Laudon. Další krásné stavby včetně zámku nebo výstavní kavárny z doby Rakouska-Uherska se dají najít v přilehlých uličkách. Divadelní ulice pak nabízí čtvrť z konce 19. století inspirovanou Vídní. Město působí velmi upraveně a čistě. A do třetice všeho dobrého patří Štramberk. Ten se nachází nedaleko Nového Jičína. Z uvedených měst je zdaleka nejmenší, rozhodně ale ne nejméně zajímavý. Štramberská trůba je vidět zdaleka, méně známé už je ale krásné náměstí a řada staveb lidové architektury. Pěkná procházka je také do jeskyně Šipka. A ty uši…

Neobjevené hory

I takové existují? Ale ano, dokonce i v České republice je pár pohoří, která zatím netáhnou. Nejsou třeba tak vysoká a známá jako mnoho jiných. Rozhodně ale mají co nabídnout. Nejbližší z nich jsou Rychlebské hory. Ty jsou známé třeba Rychlebskými stezkami, necyklistům však už méně. Přitom tam najdete klid, spoustu lesů, rozhleden, nezničenou přírodu – pokud vyrazíte, snažte se tento stav udržet. Dále jsou to Novohradské hory, pro mnohé neznámá lokalita. Nachází se jihovýchodně od Šumavy, v nejjižnějším cípku republiky. Novohradské hory nejsou známé vysokými kopci, ale téměř neproniknutelnými lesy, spoustou rybníků a také kouzelnými místy, jako je třeba Pohoří na Šumavě. Nejvzdálenějšími z našeho výčtu jsou Krušné hory, německy Erzgebirge. Nejdelší české pohoří je známé zejména Božím Darem a Klínovcem. V okolí je však mnoho dalších pěkných míst, která stojí za návštěvu včetně hornické krajiny zapsané dokonce v UNESCO. A turisté? V létě jich tam kromě Klínovce a blízkého okolí moc nenajdete.

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.