Zkuste „Metle“, hradčanský lom nebo hezké údolí

Prostějovsko a ráj turistů? Jak se to vezme. Najdeme zde celou řadu zajímavých míst. Ale jen málo takových, která jsou známá za hranicemi regionu, nebo dokonce kraje.

Třeba Plumlov a Čechy pod Kosířem. Tentokrát ale nechceme psát a mluvit ani o jednom z nich. Podíváme se na pár lokalit, které bychom sotva označili za turistický trhák. Ale přesto – nebo možná právě proto – se můžou stát příjemným místem pro několik hodin času. A která to jsou? No, nebudeme vás déle napínat. Zde máte náš výběr menších, zato však pěkných míst na procházku nebo prohlídku.

Stražisko

Začněme vískou utopenou v lesích. Obec nabízí opravdu hodně pěkných míst. Nejznámějším místem jsou honosné vily v Jurkovičově duchu. Téměř desítka krásných a vesměs opravených staveb vybízí k obdivným pohledům. Pěkná procházka pak vede také k místnímu kostelu Andělů strážných na kopci nad obcí. Výhledu si zde moc neužijete, kostelík je ale moc pěkný, vede k němu pozůstatek křížové cesty. A v letním parnu nepochybně přijde vhod koupaliště ve Stražisku. To asi netřeba blíže představovat.

Otaslavice

Právě i tato obec se může pochlubit koupalištěm. To zde bylo odnepaměti, dlouho bylo ale mimo provoz a prakticky zaniklo. Až poslední tři roky zde funguje koupací biotop s přírodní vodou. A k tomu například discgolf a v létě spousta akcí včetně letního kina. Otaslavice se postupně staly centrem celé řady aktivit a zajímavostí. Nevěříte? Tak namátkou. V obci najdete muzeum na faře, další v budově obecního úřadu a stejně tak třeba hrad, kostel s chráněnou netopýří kolonií a možnost vyrážet do okolní přírody.

Vojtěchov

Nejsevernější část Prostějovska má hodně co nabídnout. Zejména je to nádherná krajina. Okolí Vojtěchova je plné pastvin a luk, je zde spousta lesů i menších jeskyní. A hlavně klid. V lokalitě je většinou minimální provoz. Přímo ve Vojtěchově nepochybně zaujme hostinec U Posledního mohykána, stylové útočiště na westernový způsob. Turisty zase zaujmou mnohé turistické stezky do okolí. Dá se odsud pohodlně dostat i do Javoříčka.

Hradčanský lom

Takovou pozvánku jste možná nečekali. Přesto i tohle místo rozhodně stojí za návštěvu. V lomu se dříve hodně koupalo, rekreanti se jen hrnuli. To je ale minulost. Ale možná taky budoucnost, obec se nyní hodně snaží místo zvelebit, nedávno ho vyčistila a uklidila. Bude zde odpočinkové místo, prostor pro slunění a je zde z mnoha míst pěkná vyhlídka. A kdoví, třeba se v budoucnu znovu přihlásí o slovo i plavci a milovníci vody obecně…

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.