Dovolená, radujme se, veselme se! V létě nadchází období, na které mnozí zaměstnanci netrpělivě (až zoufale) čekají a vyhlížejí ho už někdy od února, tedy dovolená. Ať je u moře, v horách, nebo třeba na českých památkách, ve všech případech by mělo jít o záležitost veskrze příjemnou, kdy nás nic nestresuje, neničí, nezlobí.

Dovolenou by si zkrátka člověk měl užít a vypustit (Britové mají pro tento stav milé slovíčko – unwind). Bohužel se to ne vždy povede. A nejenže je v trapu dovolená, ale také náš odpočinek. A nakonec se do práce vracíme unavenější, než jak jsme z ní původně odjížděli. Řekli jsme si proto, že by mohlo pomoci pár tipů, jak si dovolenou nezkazit, nezničit, nezdemolovat. Jde to přece tak snadno.

 

1. Dobře si vše naplánovat

Základ každé dovolené je nasnadě. Pokud si včas vyřešíte termín v práci (a s drahou polovičkou), jde vše jako po másle. Totéž platí o ubytování a cestě. Je dobré se dopředu pobavit zejména o tom prvním, aby se nestalo, že se představy dvojic nebo rodin poněkud rozejdou (pětihvězdičkový wellness hotel versus stan v Horní Dolní). Cesta by se rovněž měla dobře zorganizovat – zjistit si, kdy, co kam a přes co jede (veřejná doprava) a kde si udělat nezbytnou pauzu či kde je z cesty oraniště-stavba (vlastní doprava). Stejně tak je podstatné dopředu zvážit, co si vzít s sebou. Plánovat je podstatné.

2. Utřídit si priority

Navazujeme na první bod. Nejedná se totiž jen o ubytování, o styl dovolené nebo destinaci, ale samozřejmě o program. V dnešní době je nepřeberné množství možností, tím těžší ale může být shoda se spoludovolenkáři. Vždycky bychom se měli pokusit o kompromis. Chci hory a moře? Fajn, jedu třeba na Krétu. Pěkné památky spolu s nočním životem? Klidně Praha. Nebo třeba Paříž. Je dobré si dopředu ujasnit, co od dovolené očekávám. Například jet do Finska kvůli plážím a sluníčku, není úplně dobrý nápad…

3. Nešetřit za každou cenu

…ale dobře si vybírat. Co je drahé, nemusí být nutně skvělé. A naopak. Na druhou stranu si na dovolené můžeme trochu vyhodit z kopýtka. A tak odmítat si koupit jídlo (pití) v horách, když došly zásoby a hlady (žízní) pomalu nevidíme, je docela nešťastný přístup. Totéž ale platí kdekoli jinde. Samozřejmě v turisticky profláklých destinacích čekejte, že se budou na nejednom místě snažit ulevit vám od přebytku peněz více, než je zdrávo. I proto je dobré nakupovat mimo TOP turistické destinace a dobře zvažovat. Držet však kvůli vysokým cenám hladovku? Ne, rozhodně ne.

4. Nepracujte!

Možná dokonce nejdůležitější rada k závěru. Jste na dovolené. Snažíte se odpočívat, poznávat, bavit se (nebo to všechno dohromady). Hlavně ale nepracujte! Neberte si s sebou notebook, nechte doma pracovní telefon, neřešte resty. Pokud jste zrovna nenechali pacienta uprostřed operace ležet na stole s tím, že vám končí šichta a jedete se opálit, neřešte práci! Zbytečně si tím dovolenou otrávíte. A ano, dlouho na ni budete vzpomínat, ne však zrovna v dobrém.

5. Prostudujte covidí bludiště

Aktuální rada pro všechny, kteří vyráží (zejména) do zahraničí. Logicky asi všichni máme po roce a půl po krk protikoronavirových pravidel, zákazů, příkazů, vyhlášek, upřesnění, nařízení a peskování, snad kromě největších masochistů. Ale bohužel taková je dnes realita. A více než kdy jindy je důležité, aby se lidé dobře před odjezdem připravili a zjistili si, co pro výjezd potřebují a jaká opatření mohou čekat.

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.