Dovolená může být nejhezčím zážitkem a obdobím v roce. Nebo taky hororem. Hodně záleží samozřejmě na náhodě (třeba počasí). Řadu věcí ale dokážeme ovlivnit i my sami. Třeba výběrem ubytování, dostupností našeho cíle nebo třeba tím, jaké si s sebou vezmeme vybavení. Dost udělá i vlastní příprava na cestu a zvolení trasy jako takové.

Právě u základního organizování se zastavme nejprve. Je dobré si nejdříve říct, co od dovolené očekávám. Ležení na pláži? Vysokohorské túry? Rušný noční život? Samozřejmě se to dá i skloubit, i když jen těžce. Předně je tak dobré si uspořádat preference. A pak začíná další důležitá otázka: kam? Zde samozřejmě rozhodují i finanční a časové možnosti, i když třeba obliba cestování stopem zejména mezi mladými narůstá. Vlakem se dá s jedním či dvěma přestupy (začneme-li třeba v Olomouci, nebo v Praze, lze se dostat třeba na Slovensko, do Polska, Rakouska, Ruska nebo Chorvatska. O autobusech ani nemluvě, řada společností nabízí cestu (namátkou) do Francie za několik set korun.

Své dělá i jazyková vybavenost. Asi nikdy nezapomenu na případ, kdy jsem v knížce četl o člověku, který neuměl anglicky ani zbla a v pekárně ukazoval postupně na sendviče, že chce „ten, ten a ten“. Určitě tušíte, co nastalo… Pokud se chystám do zahraničí, je alespoň drobný jazykový základ důležitý – místní navíc vesměs snahu ocení a jednají s vámi o chloupek lépe. A pokud nevíte, tak angličtina (nebo někdo blízký angličtiny znalý) se hodí. Stejně tak – a to nejen při cestování do zahraničí – je důležité dobře si naplánovat trasu. Nejen zjistit nejkratší či nejrychlejší, ale zjistit, zda nebude dopravní omezení, nějaké zdržení nebo jestli po trase nejsou vhodná místa k odpočinku. „Udělat“ cestu autem na jeden zátah není rozumné. Bezpečnostní přestávky u kamioňáků nejsou hloupým výmyslem. A proto vyrazit do Zlína do Lešné bez přestávky? Klidně. Ale do Drážďan? Spíše ne.

A teď o ubytování a stravování. Zde je rovněž milion možností, jak si dovolenou zpříjemnit nebo naopak pokazit. Důležité pravidlo je: nešetřit za každou cenu. Nemusí se to vyplatit. Ale zase všeho s rozumem. Ubytování je pestrá paleta od wellness hotelu po rodinný penzion. Od apartmánů až po autokempy. Opět záleží, co je nám bližší. V tuto chvíli se dá čekat, že nejzajímavější kouty Česka a jejich penziony už budou obsazené. Nicméně možností je opravdu nepřeberně, což se týká i stravování. Výhodu mají penziony: zde obvykle je k dispozici kuchyňka (standardem jsou už nyní i sporáky, mikrovlnné trouby nebo chladničky), kde se dá docela slušně navařit. A když nejsou peníze, čas nebo chuť…, proč nezajít do večerky pro improvizovanou večeři? On takový improvizovaný neplánovaný piknik s pár chuťovkami taky není úplně marný…

 

 Speciál vychází 27. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.