Být, či nebýt? Ne, jít, či nejít, to je, oč tu běží. V tomto případě jít, či nejít studovat gymnázium. Někteří jej možná mají za perfektní, nezastupitelnou instituci. Jiní za něco zcela zbytečného. Jak už to tak ale bývá, pravda je někde uprostřed. Pro mnohé jsou totiž skutečně gymnázia převelice důležitá. Pro jiné však jen něco „nadbytečného“, nad čím ohrnují nos. Jak to je ale ve skutečnosti? Co říct těm, kteří zvažují, zda se zkusit „poprat“ o gymnázium, nebo ne? Studium zde má totiž své klady, ale samozřejmě taky zápory. Stručně si tedy projděme obojí.


PRO
• Skvělá příprava na vysokou školu – pokud chceš jít na „vejšku“, je o něco málo lepší jít na gymnázium. Zejména se to týká humanitních oborů – mnohá gymnázia se ale rovněž specializují na přírodní vědy. Gymnázia jsou nadále považována za školy náročnější, tím víc toho ale budoucím studentům jsou schopna dát. Kvantum učiva na vysoké pak tolik nepřekvapí.
• Všeobecný rozhled – pokud někdo baží po informacích, je tu správně. Gymnázia obvykle poskytují široký rozhled všem, kteří v lavicích během hodin nespí. Navíc bývají samozřejmostí i mnohé volitelné předměty – často cizí jazyky.
• „Vypadnutí“ za základní školy – nejsi spokojený na základní škole? Těžší, ale zajímavější cestou, jak se s tím srovnat, je zkusit příjímací zkoušky právě na osmileté gymnázium. Při dobré přípravě se člověk dostane – a začne takříkajíc znovu.
PROTI
• Kvantum studia – co je pro jednoho výhodou, může být pro druhého něčím hrozným. Gymnázia obvykle ne nadarmo mají pověst škol, kde se už musí s učením šlápnout na plyn. Kdo není studijní typ, toho čekají problémy.
• Nutnost jít na vysokou – souvisí s prvním bodem. Po gymnáziu je dost těžké najít uplatnění. Tím nejlepším je pokračovat studiem na vysoké škole, kde jde člověk do hloubky vybraného oboru nebo oborů. Maturita z gymnázia na uchvácení zaměstnavatelů nemusí stačit
• Absence praxe – je to pochopitelné, zároveň je to největší slabina gymnázia. Absolvent je tak nějak všechno a zároveň nic. Teoreticky zná mnoho. Ale firmy až příliš často nepasou po absolventech, ale po lidech s praxí. A s tou se na gymnáziích příliš počítat nedá.

BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 8. listopadu