Škola v Němčicích nad Hanou se nově zapojila do mezinárodního programu Les ve škole. Jeho cílem je učit děti o přírodě venku. V Němčicích k tomuto účelu mohou využívat mimo jiné novou venkovní učebnu pro environmentální výuku, která byla vytvořena v rámci poslední etapy rozsáhlé rekonstrukce školy, jež v průběhu let přišla na zhruba čtvrt miliardy korun.

Žáci z Němčic nad Hanou se s metodou výuky Les ve škole nesetkávají jen v běžných vyučovacích hodinách, ale také ve školní družině, která je do programu rovněž zapojena. „Na konci školního roku můžeme získat certifikát Lesní třídy, a navíc roční patronaci na 10 m2 nového pralesa na Ještědském hřebeni. Věříme, že se nový program bude žákům líbit,“ uvedla koordinátorka programu Veronika Žvátorová.

Les ve škole je program pro učitele, který obsahuje výukové plány, semináře, konzultace a ověřené tipy, jak úspěšně zařadit výuku o přírodě přímo v přírodě. Usiluje o to, aby se více dětí učilo venku, ve svém přirozeném prostředí pomocí pozorování a prožitků. Dle autorů projektu je výuka v uzavřených třídách nedostačující a demotivující. Mezinárodní výukový program o lese probíhá už ve 28 zemích světa. V České republice se do programu Les ve škole zapojilo už více než 400 základních škol přírodovědných kroužků nebo družin.

 

Speciální příloha BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 8. listopadu