Výběr střední školy je jedním z velmi důležitých rozhodnutí pomalu dospívajících dětí. Sám region jich nabízí celou řadu a oborů stále přibývá. Často se pak v rodinách také zvažují i možnosti studia v jiném regionu s následným dojížděním či ubytováním mimo domov. Termín odevzdání přihlášek se přiblížil, aje dobré být předem rozhodnutý než se ve spěchu unáhlit, čehož by mohly vaše ratolesti za nějaký čas litovat.

 

Je však důležité nezapomínat, že rodič je v tomto ohledu spíše poradcem a podporovatelem, nikoliv tím, kdo bude o budoucnosti rozhodovat. Nelámejte tak rozhodnutí dítěte přes koleno a nesnažte se jej přinutit k něčemu, co pro něj opravdu není. I když je to vaše krev, nemusí být ze stejného těsta. A nucení ke studiu oborů, které ho neberou, se už mnohokrát nevyplatilo… Častokrát totiž zapomínáme, že už to není malé dítě. Ač to většinou nevidíme, náš dospívající už dokáže rozhodovat o tom, co jej bude zajímat.

Určitě je však dobré si s potomkem popovídat, probrat jeho možnosti i kariérní cíle a podle toho postupovat. Zeptat se, jak si své budoucí povolání zhruba představuje, zda ví, co přesně by v tom či onom oboru zastával. Klíčové slovo totiž patří rozhodně vašemu dítěti, na vás je pomoc, rada, podpora v jeho zájmu pro další život.

Nabízející se možnosti je pak dobré řešit předem. Někde už mají děti hodně dopředu vybráno, jinde stále váhají, takže je to také velmi individuální. Ale čím dříve to doma proberete, tím lépe. Pokud zatím ani samo dítě neví, popřemýšlejte, co ho baví a čemu věnuje svůj volný čas, postupně se snažte výběr zužovat. Řešit a vybírat během posledních možných dní z téměř nekonečné škály škol je pak velmi stresující pro obě strany.

 

Speciální příloha BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 15. listopadu