Fotbalový prales v jižní skupině „A“ má dva jednoznačné vládce. Pokud se nepřihodí nic mimořádného, měly by si to právě tyto dva celky rozdat na jaře o místenku do Přeboru OFS Prostějov. O kom je řeč? Rezerva Kostelce na Hané společně s Výšovicemi drtí konkurenci, když body ztratily pouze ve vzájemném souboji. O třetí místo si to nejspíše rozdají Pavlovice u Kojetína a Bedihošť. Bez jediného bodu se trápí Biskupice, které prožívají náročnou sezónu už podruhé v řadě.

Oproti předešlé sezóně doznala A skupina řady změn. Z  mapy III. třídy pro stávající ročník 2021/2022 zmizely ještě před sezónou v Čechovicích, kde se letos rozhodli svou rezervu nepřihlašovat. „V letošním roce jsme to neviděli příliš dobře a nechtěli jsme zatěžovat velkou část dorostenců duelem za rezervu, obzvláště když máme dvě dorostenecká mužstva. V příštím roce by však měla řada těchto kluků v dorostu končit a na nich budeme chtít rezervu znovu postavit,“ má jasno sekretář čechovického klubu Petr Klimeš.

Druhou novinkou před startem sezóny byla přihláška o třídu níže z Výšovic, které se po dvou letech trápení v okrese rozhodly nastartovat právě v pralese. Jejich místo tak zaujal loňský neohrožený vládce třetí třídy z Olšan. A aby těch změn nebylo málo, už po druhém odehraném víkendu se počet mužstev opět snížil. Rezerva Brodku u Prostějova to totiž po dvou jednoznačných porážkách vzdala. „Bylo to trápení a viděli jsme, že to budeme těžko lepit. Někteří z hráčů během dlouhé pauzy skončili, někteří nám scházeli kvůli zranění. A než se každý týden modlit, abychom dali dohromady jedenáct lidí, bylo lepší to včas utnout a dát klukům ještě možnost někam odejít,“ potvrzoval tyto zprávy sekretář brodeckého celku Radek Kolařík.

Z loňských devíti účastníků tak zbylo sedm statečných. A tato sedmička se dá jednoduše rozdělit na dvě skupiny. Rezerva Kostelce na Hané společně s Výšovicemi a „zbytek“. Celky na prvních dvou místech jednoznačně válí a jediného soupeře mají v rámci vzájemného souboje, což dokazují i výsledky. A i když se před sezónou do postupu příliš nechtělo ani jednomu z nich, nyní už to vypadá, že by o něj ještě mohly svádět boj.

„Pro nás bylo důležité, že se vůbec začalo hrát. S tím, jak podzim proběhl, jsme nadmíru spokojení, myslím si, že kromě Výšovic jsme neměli zase tak velké problémy na zisk bodů a že vedeme zaslouženě,“ prozradil úvodem lodivod rezervy Juraj Šulc. O otázce postupu nechtěl před sezónou ani spekulovat. Teď je ale situace jiná. „Sedm mužstev je opravdu bída a už po podzimu jsme tak hráčům dali na výběr, zda bychom do toho v případě možnosti postupu šli. Bylo to tak padesát na padesát a určitě to případně budeme zvažovat. Pro kluky, kteří třeba budou absentovat v A mužstvu by bylo lepší se rozehrát v okresním přeboru než tady, kde se hraje pouze šest týdnů. Je ale otázkou, aby našim starším hráčům rezervy došlo, že bez tréninku na postup můžeme zapomenout. Zde na to ještě fotbálek jednou za týden stačí, ale v okresním přeboru už je potřeba udělat i něco víc,“ má jasno Juraj Šulc.

Jen bod za rezervou Kostelce na Hané jsou Výšovice, které kromě porážky na penalty s lídrem neztratily ani a mají suverénně nejlepší skóre. Že by ale rozhodnutí přejít dobrovolně do třetí třídy litovaly, to Výšovicím nehrozí. „Udělali jsme dobrý krok. Před sezónou jsme nevěděli, jak na tom budeme. Než se tak trápit na spodních patrech tabulky, chtěli jsme to trochu pročistit a znovu to nastartovat. Nakonec se podařila sestava ustálit a chodí nás celkem hodně. Máme tu zřejmě jediného soupeře, se kterým se budeme rvát o postup. Myslím si, že rezerva Kostelce na to sestavu úplně v pohodě má a střed tabulky by si tam uhrála,“ míní lodivod Výšovic Michal Dudík.

Jediné, co jej však trochu trápí, je nízký počet utkání. „Co si budeme nalhávat, v té třetí třídě by bylo ideálních nějakých zhruba deset až dvanáct mužstev. Aby těch zápasů bylo o něco více, ale zase toho nebylo až moc. I ta rezerva Brodku chybí, trochu mě zklamalo, že to neřekli na rovinu už před sezónou, protože o potížích s nedostatkem hráčů se šuškalo už dříve. Tak s tím mohl okresní fotbalový svaz třeba ještě něco udělat. Myslím si, že už teď je ale jasné, že nějaká reorganizace bude muset přijít,“ doplnil dále Dudík.

Před startem sezóny se k postupovým ambicím také nehlásil. To se však nyní mění. „Pomohlo nám to pročistit kabinu a zase získat určité chybějící sebevědomí. Myslím si, že se i parta nyní zlepšila, a navíc to nyní vypadá nadějně, že by nás měli posílit ještě další dva mladí kluci, kteří tu naposled působili v žácích. To by pro nás bylo výrazné posílení a doplnění kádru na takovou hodnotu, že si troufám říct, že bychom už v okresním přeboru neměli problémy jako v předchozích sezónách,“ dodal kouč Výšovic.

Souboj o třetí místo v posledním kole mezi celky Pavlovice a Bedihoště nakonec skončil kontumací. Díky tomu se tak domácí dostali o bod před svého soka. Na vině kontumace byla chyba hostujícího celku v zápise, kde zapomněli uvést jednoho z hráčů, který do utkání aktivně zasáhl. Smutnit však nemusí ani jeden z celků, s podzimem převládá spokojenost, protože po letech strádání nyní míří postupně nahoru. „Oproti minulým rokům jsme posílili a myslím si, že je to znát. Důležité je, že se nám však vůbec podařilo fotbal udržet a máme se tak během víkendů na co těšit, protože bez fotbalu není kultura,“ prozradil kouč z Pavlovic Bohumil Kejnar.

Po loňském úspěšném podzimu zase naopak klesla rezerva Otaslavic, která je však i tak spokojená, že se scházela v optimálním počtu. „Podzim i přes menší počet bodů hodnotím kladně. Chodilo 

nás hodně a je dobře, že se nám podařilo ‚béčko‘ takto udržet. Hodně to pomohlo i v závěru sezóny, kdy někteří kluci museli alternovat v A mužstvu. Bohužel jsme se také nevyhnuli koronaviru, takže duel proti Želči nás teprve čeká. Určitě ale soupeři děkujeme, že termín nebyl problém přehodit,“ prozradil sekretář a trenér B mužstva Otaslavic Pavel Skalický.