Stejně jako v případě Líšně byl minulý soutěžní ročník pro 1.SK Prostějov výjimečný. I na Hané bylo zřejmé, že obhajovat úspěch v podobě třetí příčky bude opravdu hodně obtížné. V létě a nečekaně i v průběhu podzimu došlo k poměrně zásadním změnám, které výsledky týmu jistě také ovlivnily. Tohle vše je třeba brát v úvahu při zpětném ohlédnutí za podzimní sezónou, která vzhledem k několika odloženým zápasům 16. kola ještě úplně neskončila.

Chvíli poté, co eskáčko oslavilo historické umístění ve druhé nejvyšší soutěži, vešla ve známost nutnost poohlédnout se po novém trenérovi. Ten dosavadní totiž stejně jako někteří hráči profitoval z úspěchu a dobrého jména klubu, důsledkem čehož byly nabídky na zajímavější angažmá. Do letní přípravy se tak tým pustil pod vedením nového trenéra Jiřího Jarošíka.

Odešly také některé klíčové postavy uplynulého ročníku, ať už to byl Jurásek, Matoušek, Zlatohlávek, nebo Píchal. Oslabila tím především ofenziva, zatímco v obranné fázi nastal naopak přetlak, což vedlo k uvolnění Suse či Baly. V zadních řadách se vzhledem k přídělu branek v některých úvodních zápasech ukázalo jako nezbytné posílení kvalit a zkušeností. To bezezbytku splnil jak příchod Schaffartzika z Opavy, který vytvořil stabilní stoperskou dvojici se Schusterem, tak Urbance ze Žižkova.

Na opačné straně hřiště měl být žolíkem v útočném snažení Žák, vlastně jediný klasický útočník. To se nakonec potvrdilo. S šesti brankami se totiž stal nejlepším střelcem podzimu, spolu s třígólovým Koudelkou zařídili tito dva hráči přes polovinu vstřelených branek. Přesto je střelecká produktivita eskáčka na tým z horní poloviny tabulky hodně nízká.

Výše zmíněné změny se logicky projevily hned při vstupu do sezóny, který i přes soupeře zvučných jmen nebyl nijak skvělý. První dvě porážky s celkovým skóre 1:7 nevypadaly vůbec dobře. Zvlášť když se později ukázalo, že Příbram nebude ani zdaleka tak kvalitní, jak by se od týmu sestupujícího z nejvyšší soutěže očekávalo. Na Spartě se pak děly tak neuvěřitelné věci, že smolný příděl musel být pro nadcházející podzim vyčerpán.

Zlomovým momentem se stalo senzační domácí vítězství nad Zbrojovkou, která je největším favoritem na postup. Cenné bylo z několika hledisek, nula vzadu, dvě povedené branky těch, od nichž se střelba čekala, jednoznačný způsob, kterým domácí hráči Brňany „vymazali“ z trávníku.

Tohle úspěšné nadechnutí, které vydrželo ještě další dva zápasy, pak přišlo vniveč ostudným výkonem v Drnovicích, kde Jarošíkovi svěřenci podlehli nováčkovi z Vyškova vysoko 0:4. Začínalo se tak v podstatě od začátku.

Další dvě vítězství zakončila nejen domácí porážka od Slezanů z Opavy, ale rovněž krátké působení trenéra Jarošíka na Hané. V té době totiž přišla výzva z prvoligových Teplic, na kterou slyšel nejen Jarošík, ale i jeho asistent a trenér brankářů. Do Prostějova tak před utkáním na Dukle přišel prakticky nový realizační tým.

Trenérské duo Šmejkal – Šmarda se zapsalo dvěma výhrami proti kvalitním soupeřům, i když Jihlava i Dukla Praha přece jen zůstávají za očekáváními. Pak přišla smolná porážka v Táboře a doslova „na krev“ vydřená remíza doma s brněnskou Líšní. Už v tomto zápase mělo eskáčko problém s hrou v oslabení, což se ještě víc zvýraznilo v posledním utkání první poloviny soutěže ve Varnsdorfu. Tam také přišel po slibném začátku obrat, který stál Hanáky tři body.

Poslední utkání sezóny ale zpravidla dokáže předchozí nezdary z psychologického hlediska vymazat. To se potvrdilo i tentokrát, když v odloženém šestnáctém kole těsně, ale zaslouženě porazili Šmejkalovi svěřenci rezervu Sparty. To je také vyneslo na solidní a v podstatě před sezónou predikované páté místo.

Eskáčko si každopádně na podzim udělalo slušný základ od obtížných jarních odvetných bojů. Pokud vezmeme v úvahu, že za celý minulý ročník získalo třiačtyřicet bodů, pak šestadvacet v polovině soutěže je slušný počinek. Aby se dařilo i na jaře, bude to chtít především zlepšit střeleckou efektivitu. Posila do ofenzivy by se jistě hodila, i když kvalitních útočníků na trhu není přebytek. Otázkou může být také post gólmana. Filip Mucha předvedl celou plejádu vydařených zákroků, tým mnohokrát podržel a je možné, že jej zláká lepší angažmá. Při výběru mužů mezi třemi tyčemi mívalo klubové vedení v minulosti šťastnou ruku, což se může hodit i v tomto případě.

Suma sumárum – eskáčko má na to se pohybovat okolo pátého místa tabulky. A v případě mimořádně příznivých okolností by na jaře mohlo pošilhávat i po druhém barážovém místě.

 

Speciální příloha FOTBAL EXTRA vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. prosince