Vánoce s vůní dřeva si i letos budete moci vychutnat v Malém Hradisku. V budově obecního úřadu v Malém Hradisku je umístěn obrovský betlém, jehož autorem je Michal Pataki. Betlém je po telefonické domluvě přístupný po celý rok, během adventu se však k němu sjíždějí lidé ze širokého okolí.

Den před Štědrým dnem se lidé z Malého Hradiska pravidelně scházeli u rozsvíceného vánočního stromu. S vánoční náladou v duších si pak mohli zajít na obecní úřad, kde se nachází ve dřevě ztvárněný příběh o malém děťátku, které změnilo svět. Bohužel covidová epidemie loni tuto akci neumožnila, i letos se nad ní vznáší otazník. Nicméně betlém je na úřadě přístupný celoročně a po telefonické domluvě s autorem je možné se na něj i během adventu téměř kdykoliv zajít podívat.

„Už od mládí mě uchvátilo dřevo svojí vůní a tvárností. Obdivoval jsem staré řemeslníky, postupem času jsem chtěl mít i svůj vlastnoručně vyřezávaný betlém. V jedenatřiceti letech jsem začal obyčejným nožem vyřezávat jednoduché hlavičky. Obrnil jsem se trpělivostí a pracoval dál. Před pětadvaceti lety jsem z jednoho kusu dřeva vyřezal první figurku krajánka s holí a chlebníkem.  A tak začal vznikat betlém, který dnes čítá zhruba 570 lidských a zvířecích postaviček umístěných do jejich přirozeného prostředí. A v této práci hodlám i nadále pokračovat,“ popsal rodák z Prostějova Michal Pataki.

Nadšenec do dřeva před 30 lety zakotvil v Malém Hradisku, kde zrenovoval starou chalupu. „Díky podpoře místního starosty Mariana Fiedlera a členů zastupitelstva může být moje dílo coby stálá expozice betlémů a dřevěných plastik vystaveno v prostorách obecního úřadu. Všichni jsou srdečně zváni, kontaktovat mě lze na telefonním čísle 605 542 955,“ vzkazuje Pataki.

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉHO VÁNOCE je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od pondělí 20. prosince