Na Štědrý den letos Česká televize (ČT) uvede novou pohádku Jak si nevzít princeznu režiséra Karla Janáka. V hlavních rolích se objeví Marek Adamczyk a Anna Fialová. Roli hybatele děje mají tři sudičky, které ztvárnily Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Naďa Konvalinková.

Pohádka Jak si nevzít princeznu by měla mít originální zápletku, a přitom být pohádkou se vším všudy. Chybět by v ní neměl humor, napětí i láska. Ústřední dvojici štědrovečerní pohádky spojuje to, že se chce zbavit údělu, který jí předpověděla sudba. Princ Leopold je hloubavý a rozvážný. Hodně času tráví studiem. Princezna Josefína má v sobě živelnost a rebelství.

Česká televize začala s tradicí štědrovečerních pohádek v 90. letech minulého století. V roce 1990 odvysílala koprodukční snímek O Janovi a podivuhodném příteli. Od roku 1993, kdy měl televizní premiéru film Sedmero krkavců, přináší divákům novou pohádku pravidelně každý rok. Režisér Janák s celostátní televi spolupracuje dlouhodobě. Dosud pro ni natočil vánoční pohádky Dvanáct měsíčků, Princezna a písař, Korunní princ, Nejlepší přítel, Princezna a půl království a O vánoční hvězdě.

Na vánoční svátky ČT nabídne také oba díly Anděla Páně nebo Tři oříšky pro Popelku. Pro neslyšící diváky je připravena nová pohádka ve znakovém jazyce. V příběhu O kouzelné rybí kostičce se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět nebudou skryté titulky ani dabing.

Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Nejsledovanějším pořadem loňského Štědrého dne byla premiéra pohádky O vánoční hvězdě, kterou také režíroval Janák. Vidělo ji 2,68 milionu diváků starších 15 let. Je to 62 procent všech lidí, kteří měli od 19:00 zapnutou televizi. Sledovanost premiérové pohádky na ČT1 byla téměř o čtvrt milionu vyšší než u předloňské Princezny a půl království.